Varavoimaa Farmarille muutoksiin -hanke

Artikkeli - Hanke

Varavoimaa Farmarille muutoksiin -hanke

28.2.2019

Varavoimaa Farmarille – luottamuksellista ja puolueetonta apua jaksamiseen, työhyvinvointiin, riskienhallintaan ja talousasioihin.

MTK-Satakunnan Varavoimaa Farmarille muutoksiin -hanke tarjoaa maatalousyrittäjille apua maksutta. Hanke saa rahoituksen Satakunnan ja Pirkanmaan ELY-keskuksilta EU:n maaseuturahastosta.

 

Hankkeen tavoitteet:

 • auttaa selvittämään maatilan kokonaistilannetta talouden, toiminnan, ihmissuhteiden ja jaksamisen näkökulmasta sekä muutoksissa että vaikeuksissa
   
 • auttaa arvioimaan erilaisia toimintamalleja muutoksista ja vaikeuksista selviytymiseen
   
 • kuunnella rauhassa, mitkä asiat painavat mieltä ja miten päästään eteenpäin
   
 • arvioida, mitä mahdollisuuksia on työmäärän vähentämiseen tai helpottamiseen
   
 • auttaa yhteydenotoissa, jos tarvitaan esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon, viranomaisten, neuvojien, rahoittajien tai muiden tahojen asiantuntijapalveluja
   
 • auttaa pohtimaan omistajanvaihdoksen, tuotantosuunnan muutoksen tai muun muutostilanteen yhteydessä omaa roolia, vahvuuksia ja kehittämiskohteita sekä voimavarojen riittävyyttä

Ulkopuolisen kanssa puhuminen auttaa järjestämään omia ajatuksia, erottamaan oleellisen ja hallitsemaan kaaosta.

Aina on toivoa ja monenlaisista vaikeuksista selvitään.
Kaikki yhteydenotot, tapaamiset ja keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia. Eri tahoihin voidaan olla yhteydessä ainoastaan yrittäjän luvalla.

 

Yhteydenoton kynnys matalaksi.
Varavoimaa Farmarille -hanke tarjoaa tilakohtaista ensiapua maatalousyrittäjille. Hanketyöntekijänä toimii Riitta Seppälä, jolla on pitkä kokemus maatalousyrittäjänä toimimisesta ja myös maatilojen liiketoiminta-  ja talousneuvonnasta. Riitalla on vankka kokemus viljelijöiden työhyvinvointi-, ihmissuhde- ja terapiatyöstä.

Varavoimaa Farmarille muutoksiin - hankkeessa työskentelevät myös  Virve Hindström ja Antero Kaappa osa-aikaisina työntekijöinä Molemmat tekevät myös tilakäyntejä maatalousyrittäjien apuna oli sitten kyseessä muutostarve, joka mietityttää tai vaikeudet, joihin toivotaan ulkopuolista apua. Molemmilla on laaja asiantuntemus sekä alan koulutuksen että oman maatalousyrityksen kautta. 

Kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä kaikissa maaseutuyritysten muutos- tai ongelmatilanteissa, joihin kaipaa ulkopuolista tukea. Keskusteluissa kartoitetaan yrittäjän tilanne ja kuormitusta aiheuttavia asioita sekä mietitään yhdessä, miten tilannetta lähdetään purkamaan. Tapaamisia on yksi tai useita, tilanteesta riippuen.

Ensikontakti kannattaa ottaa puhelimitse tai sähköpostilla, jolloin voidaan sopia, miten ja missä jatketaan.

Siirry Varavoimaa Farmarille etusivulle

Yhteystiedot

Riitta Seppälä
Varavoimaa Farmarille muutoksiin/MTK-Satakunta
p. 044 972 6195
riitta.seppala(at)mtk.fi

Antero Kaappa
p. 050 080 9317
antero.kaappa(at)gmail.com

Virve Hindström
p. 050 309 0991
virve.hindstrom(at)mtk.fi

 

Varavoimaa Farmarille muutoksiin -esite


Ajankohtaista - Tulevia tapahtumia - Luentomateriaaleja

3.12.2019 Parkano: Maatalousyrittäjän tärkeät juridiset sopimukset ja ihmissuhteet Valtuustosalissa.

Läheiset ihmissuhteet - rasitteita vai arjen voimavaroja. Kuullaan lisäksi erilaisista sopimuksista, kuten testamentit, edunvalvontavaltuutus sekä kauppa- ja vuokrasopimukset. Ilmoittaudu tästä linkistä viimeistään 26.11.2019. Tilaisuus on osallistujille maksuton. 

Maatalousyrittäjän tärkeät juridiset sopimukset ja ihmissuhteet ohjelma

27.11.2019 Yyterin Virkistyshotelli: Hyvinvointi- ja virkistyspäivä. Ilmoittautuminen alkaa 5.9.2019 klo 9. 

Hyvinvointipäivän teemana on tällä kertaa Minä muutoksessa – uskallanko ottaa askeleen?

Päivän aikana kuulet mielenkiintoisia luentoja siitä, miten työn ja elämän erilaiset muutokset maatilalla vaikuttavat arkeen ja miten voit itse edesauttaa muutoksiin valmistautumista ja sopeutumista.

Osallistujilla on myös mahdollisuus varata ilmoittautumisen yhteydessä aika maksuttomaan kuntotestaukseen, keskusteluun työnohjaajan kanssa tai paikka liikunnallisiin aktiviteetteihin niin kauan, kuin aikoja riittää.

ILMOITTAUDU HYVINVOINTIPÄIVÄÄN TÄSTÄ LINKISTÄ (toimii 5.9.2019 klo 9 alk)

Hyvinvointipäivän ohjelman näet tästä linkistä

21.11.2019 Huittinen: Välitilinpäätös ja verosuunnittelu, Wanha WPK.

Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa maatilan taloudenhallinnasta sekä rahoitukseen vaikuttavista tekijöistä, talouden tunnuslukujen hyödyntämisestä talouden suunnittelussa, välitilinpäätöksestä ja verovinkeistä. Ilmoittaudu mukaan tästä viimeistään 14.11.2019. Tilaisuus on osallistujille maksuton.

Talouden ABC 2019 tilaisuuksien ohjelma

19.11.2019 Kankaanpää: Välitilinpäätös ja verosuunnittelu, Ravintola Lumiainen.

Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa maatilan taloudenhallinnasta sekä rahoitukseen vaikuttavista tekijöistä, talouden tunnuslukujen hyödyntämisestä talouden suunnittelussa, välitilinpäätöksestä ja verovinkeistä. Ilmoittaudu mukaan tästä viimeistään 12.11.2019. Tilaisuus on osallistujille maksuton.

Talouden ABC 2019 tilaisuuksien ohjelma

14.-15.11.2019 Kokemäki: Maatalousyrittäjien hyvinvoinnin ABC Ali-Ketolan matkailutilalla. Ilmoittaudu mukaan mahdollisimman pian, paikat täyttyvät nopeasti!

Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus. Koulutukseen osallistuva saa tietoa hyvinvoinnista, rohkaistuu huolehtimaan omasta ja läheisten hyvinvoinnista sekä saa taitoja selvitä elämään kuuluvista vastoinkäymisistä. Ilmoittaudu mukaan tästä. Koulutus, tarjoilut ja yöpyminen on osallistujille maksuton.

Hyvinvoinnin ABC - ohjelma

12.11.2019 Pori: Investoiva maatilayritys, Noormarkun klubi

Onko ajatuksissa investointi omalla tilallasi? Tule kuuntelemaan ajankohtaista asiaa aiheesta. Ilmoittautumisohjeet ja ohjelma tässä liitteessä.

7.11.2019 Eura: Talous haltuun konkreettisin keinoin OP Euran kokoushuoneella.

Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa maatilan taloudenhallinnasta sekä rahoitukseen vaikuttavista tekijöistä, maatalouden 2-lomakkeesta, talouden hallinnan konkreettisista keinoista ja verovinkeistä. Ilmoittaudu mukaan tästä viimeistään 31.10.2019. Tilaisuus on osallistujille maksuton.

Talouden ABC 2019 tilaisuuksien ohjelma

5.11.2019 Pori: Maaseutu- ja maatalousyrittäjille Työnantajapäivä Porin Hakkiluodossa.

Tule mukaan kuulemaan muun muassa, mitä pitää ottaa huomioon työntekijää palkatessa ja miten työvoimaa hankitaan Suomesta ja ulkomailta. Ilmoittaudu tästä linkistä työnantajapäiville viimeistään 29.10.2019. Tilaisuus on osallistujille maksuton. OP Länsi-Suomi tarjoaa kahvit ja lounaan. Lämpimästi tervetuloa!

Työnantajapäivän ohjelma

31.10.2019 Sastamala: Talous haltuun konkreettisin keinoin OP Sastamalan kokoushuoneella.

Tilaisuudessa keskustellaan muun muassa maatilan taloudenhallinnasta sekä rahoitukseen vaikuttavista tekijöistä, maatalouden 2-lomakkeesta, talouden hallinnan konkreettisista keinoista ja verovinkeistä. Ilmoittaudu mukaan tästä viimeistään 24.10.2019. Tilaisuus on osallistujille maksuton.

Talouden ABC 2019 tilaisuuksien ohjelma

24.-25.10.2019 Kokemäki: Maatalousyrittäjien hyvinvoinnin ABC Ali-Ketolan matkailutilalla. Ilmoittaudu mukaan mahdollisimman pian, paikat täyttyvät nopeasti!

Mielenterveyden ensiapu®1 -koulutus. Koulutukseen osallistuva saa tietoa hyvinvoinnista, rohkaistuu huolehtimaan omasta ja läheisten hyvinvoinnista sekä saa taitoja selvitä elämään kuuluvista vastoinkäymisistä. Ilmoittaudu mukaan tästä. Koulutus, tarjoilut ja yöpyminen on osallistujille maksuton.

Hyvinvoinnin ABC - ohjelma

HAE NYT: KIILA-kuntoutuksen haku käynnissä, haku päättyy 30.9.2019 Hakemukseen tarvitaan lääkärin kuntoutusta varten laatima B-lausunto. KIILA –kuntoutuksen tavoitteena on parantaa ja tukea työkykyä sekä edistää työelämässä pysymistä. Kuntoutuksessa käsitellään fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin sekä työhön ja ammattiin liittyviä asioita yksilöllisesti ja ryhmissä. Kuntoutus alkaa marraskuussa.

KIILA-tiedote

Menneet tapahtumat:

Tämän laatikon alapuolella on menneitä tapahtumia. Monista tapahtumista on materiaali saatavilla tapahtuman alta liitetiedostona. 

 

Oletko tutustunut jo Varavoimaa Farmarille -lehteen? Löydät sen tästä.

29.3.2019 Huittinen: Riskienhallinta ja ensiapukoulutus. Järjestäjänä ProAgria Länsi-Suomen Aikaa on-hanke yhdessä AUTS-tuote Oy:n kanssa. 

Esityksemme henkilöriskeistä

27.3.2019 Kankaanpää: Maatalousyrittäjien virkistysilta Hakoniemen leirikeskuksessa. Tilaisuus alkaa päivällisellä klo 17.30 (tarjolla klo 19.30 asti). Illanviettoon voi tulla myös kesken illan, sitten kun itselle sopii. Vuorovaikutuskouluttaja, näyttelijä Sari Havas kertoo, miten vuorovailutuksesta voi saada voimaa arkeen. Mahdollisuus saunomiseen ja muuhun virkistäytymiseen. Ilmoittaudu viimeistään 21.3.2019.

Virkistysillan ohjelma

26.3.2019 Pori: Sukupolvenvaihdospäivä. Tilaisuuden järjestää ProAgria. Tilaisuus on maksuton osallistujille. 

21.3.2019 Sastamala: Maatalousyrittäjän oikeusturva tarkastuksissa ja toiminta erilaisissa tunkeutumistilanteissa, Vammalan ammattikoulun auditoriossa. Tilaisuus alkaa kahvilla klo 18. Tule kuulemaan omasta oikeusturvastasi tarkastuksissa, sekä miten hoitaa tilanteet, jos tarkastuksessa syntyy erimielisyyttä. Lisäksi kuullaan yksityisyydensuojasta ja omatoimisen toiminnan rajoista tilanteissa, joilloin tilalle tunkeudutaan.

Materiaali - Viljelijän oikeusturva tarkastuksissa. Lauri Pakka

Maatalousyrittäjän tärkeät juridiset sopimukset ja ihmissuhteet - iltatilaisuus 12.3.2019 Raumalla

Alta löydät tilaisuuden esitykset. Juridiset sopimukset (Ruosteenoja) esitys on tarkoitettu täydentämään tilaisuudessa esitettyä esitystä, eikä esitykseen voi vedota tai siihen viitata.

Ihmissuhteet, Heikki Kruus

Juridiset sopimukset, Kaija Ruosteenoja

Hyvinvointi- ja virkistyspäivä Ikaalisissa 7.11.2018, esitykset

Takala Erilaisuus ja ihmissuhteet

VF Ajankohtaista

Maatalousyrittäjän tärkeät juridiset sopimukset ja ihmissuhteet. Tilaisuudet Sastamalassa 9.4  Noormarkussa 16.4.2018 materiaalit

Seppälä ajankohtaista huhtikuu 2018

Kruus Läheiset ihmissuhteet - Sastamala 9.4.2018 ja Noormarkku 16.4.2018

Ruosteenoja Maatilan tärkeät juridiset sopimukset 9.4.2018

Ryynänen Maatilan tärkeät juridiset sopimukset

Työssään maatalous- ja maaseutuyrittäjiä kohtaavien yhteistyöpäivä 15.3.2018. Materiaalit ja ohjelma.

Yksityisyydensuoja ja vaitiolovelvollisuus Välittämisen mahdollisuudet ja rajat Pakka

Vaikeuksissa olevan asiakkaan kohtaaminen Vaahtera

Yhteistyöpäivä 15.3.2018

Mainion Varavoimaa Farmarille liite

Satakunnan Mainio liite 4 2017

Ikaalisten kylpylässä 1.11.2017 pidetyn Hyvinvointipäivän luentomateriaalia

Ihmissuhteet: Latvanen

Melan esitys

VaravoimaaFarmarille-esitys
Ajankohtaisia asioita

Tapahtumassa oli luento myös Kunnossa kaiken ikää -ohjelmasta. Hyödyllisiä linkkejä -sivulta kohdasta Liikunta ja ravitsemus löydät linkkejä aiheeseen liittyen.

Maaseutuyrittäjä työnantajana -koulutustilaisuuden 6.11.2017 luentomateriaali

Aluehallintovirasto työsuojelu

Pienyrityksen tietopaketti

Eures auttaa rekrytoinnissa Euroopasta

palkka.fi_yrittäjän avuksi palkanlaskentaan

Työntekijän vakuutus- ja eläketurva

Hyvä tyonantaja

22.8.2017 järjestetyn yhteistyöpäivän luentomateriaalit

Uskallanko välittää - Marianne Takala

Ulosoton yleisesitys - Kari Filpus

Mela - Märta Strömberg-Nygårdf

Mela, Välitä viljelijästä projekti - Pirjo Ristola

Varavoimaa Farmarille -Riitta Seppälä