Takaisin Talouden ABC -opas julkaistu

Artikkeli – Artikkeli

Talouden ABC -opas julkaistu

18.08.2022

Viimeistään kun taloudellinen tilanne alkaa mietityttämään, on syytä tarttua asiaan.

Varavoimaa Farmarille muutoksiin -hankeen viimeinen julkaisu, Maatalousyrittäjän Talouden ABC -opas on nyt julkaistu. Oppaan pääkirjoittajana on toiminut hankepäällikkö Riitta Seppälä. Oppaan tavoitteena on oman maatilan talouden kokonaisuuden hahmottaminen ja talouden muutamien olennaisten tunnuslukujen oppiminen. Opas on tehty tukemaan Maatalousyrittäjän Talouden ABC-laskentapohjaa, joka on Excel-pohjainen helppo, konkreettinen ja maksuton laskentapohja.  Opas löytyy MTK-Satakunnan  verkkosivuilta. 

Tämänhetkinen maailmantilanne haastaa maatalousyrittäjien taloutta merkittävästi. Talouden hallinta ja suunnittelu on entistäkin tärkeämpää. Aina taloudellisen tilanteen selvittäminen ei tunnu helpolta. Voi tuntua paremmalta, kun asiaa yrittää olla miettimättä. Tällöin taloudellinen epävarmuus alkaa kuormittaa entisestään. Vaikka luvut eivät olisi mukavaa katsottavaa, on usein helpottavaa tietää, millainen tilanne on. Tällöin tarvittaviin toimiin tarttuminen helpottuu. 

Taloustilanteen kartoittamiseen on saatavilla apua

Taloustilanteen selvittämiseen ryhtyminen itsekseen voi tuntua vaikealta. Tällöin kannattaa pyytää apua esimerkiksi Melan Välitä Viljelijästä -projektista tai neuvojilta. Mitä nopeammin talousasioihin pyytää apua, sitä helpommin asiat saa parempaan kuntoon. Tilanteen kokonaisvaltainen kartoittaminen auttaa näkemään, missä mennään. Vaikka laskuja olisi rästissä, perinnässä tai ulosotossa ja lainan lyhennykset hoitamatta, löytyy monia keinoja, miten tilannetta saadaan tasapainoon. 

Maatilojen talousasioihin on saatavilla maksutonta apua:

Välitä Viljelijästä -projekti

  • Kokonaistilanteen kartoitus ja suunnitelma, miten eteenpäin.
  • Apuna tarvittaessa yhteydenotoissa tai esimerkiksi pankki- tai ulosottoviraston käynnillä.

Neuvo 2020 -maksutonta neuvontaa 15000 €:lla

  • Rästissä olevien laskujen ja muiden velkojen selvittely.
  • Talouden tervehdyttämissuunnitelma.
  • Velkajärjestelyjen suunnittelu.
  • Budjetointi kuluvalle ja seuraavalle vuodelle.
  • Pidemmän aikavälin taloussuunnitelmat.
  • Selkeät suunnitelmat etenemiselle ja toteuttamisen tuki.

Mitä pidemmän aikaa asiaan tarttuminen kestää, sitä enemmän se vie voimavaroja.

Maatalousyrittäjän Talouden ABC -opas

Lisätietoa:
Lisätietoja oppaista saa myös hankkeen päätyttyä oppaan pääkirjoittajalta hankepäällikkö Riitta Seppälältä (gsm 044 9726195), sekä hanketyöntekijöiltä Antero Kaapalta (gsm 050 080 9317) ja Virve Hindströmiltä (gsm 050 309 0991)

Siirry Varavoimaa Farmarille -verkkosivuille