Hankkeet
Hankkeet
Tältä sivulta löydät listan MTK:n keskusliiton ja liittojen käynnissä olevista hankkeista.
Keskusliiton hankkeita:
Tuovi-hanke 2025-2027
Tuovi-hanke tukee uusien tuottajaorganisaatioiden syntyä ja kehittää jo olemassa olevien toimintaa. Lisäksi hankkeen keskiössä on tuottajien ja alan asiantuntijoiden markkinaosaamisen kehittäminen. Tämän tavoitteena on edesauttaa markkinaperusteista tuotantoa ja kokonaisvaltaista riskienhallintaa. Hanke vastaa markkinoiden muuttuviin vaatimuksiin kartoittamalla digitaalisia ratkaisuja varastoseurannan, tuotannonohjauksen ja laadunvarmistuksen tueksi. Se etsii vastauksia ruokasektorin ajankohtaisiin haasteisiin pyrkien parantamaan koko toimialan kilpailukykyä.
Alkulaatu-hanke 2024-2027
Hankkeen tavoitteena on edistää vientiä sekä tehdä kasvisten alkutuotannon kestävyys näkyväksi laatujärjestelmien ja kestävyysraportoinnin avulla. Hankkeessa laaditaan Suomen olosuhteisiin sovellettu GLOBALG.A.P.-tulkintaohje sekä pakkaamosertifikaatti. Tavoitteena on luoda sertifioinnin parissa työskenteleville asiantuntijaverkosto, joka jakaa tietoa ja osaamista tuottajille. Sertifiointi on tärkeää kansainvälisille markkinoille pääsemiseksi, ja suomalaiset yritykset vaativat yhä enemmän GLOBALG.A.P.- järjestelmän mukaisia sertifikaatteja. Lisäksi hankkeessa kehitetään tukimateriaalia ja kestävyysraportoinnin työkaluja.
Luontoarvomarkkinoilta lisäarvoa Lappiin -hanke 2024
Lapin metsien käyttöön liittyvät haasteet on laajalti tunnistettu. Luontoarvomarkkinoilta lisäarvoa Lappiin-hankkeessa yhteensovitetaan erilaisia metsien käytölle asetettavia tavoitteita vapaaehtoisuuteen ja markkinoihin perustuen. Lapin alueella toteutettavassa hankkeessa tutkitaan Luontoarvot.fi -palvelua eri toimijoiden näkökulmasta nimenomaan Lapin olosuhteissa.
TREASoURcE-hanke 2022-2026
TREASoURcE on nelivuotinen (2022–2026) EU:n Horisontti Eurooppa – ohjelman rahoittama hanke, jonka tavoitteena on edistää kiertotaloutta alueellisten kiertotalouspilottien avulla.
WelFarmers: Parhaat käytännöt sikojen hyvinvointiin 2024-2027
Horizon Europe -ohjelmaan kuuluva WelFarmers hanke on kahdeksan EU-maan (Tanska, Espanja, Suomi, Ranska, Irlanti, Italia, Portugali ja Romania) yhteishanke, jossa sikatuottajat, tutkimuslaitokset ja yliopistot työskentelevät yhdessä julkaistakseen parhaat jo käytössä olevat käytännöt sikojen hyvinvoinnin parantamiseksi EU:n alueella. Hankkeessa on neljä sikojen hyvinvointia lisäävää teemaa: vapaaporsitus, typistämättömät saparot, kastraatiokivun poistaminen sekä tilavaatimukset ja karsinoiden lattiaratkaisut välikasvatusporsaille ja lihasioille.
BRANCHES 2020-2023
BRANCHES oli EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittama tiedonvälityshanke, jonka tavoitteena on välittää biotalousalan tutkimustietoa käytännön toimijoille.
MTK-Häme
MegaBoosti 2024-2026
MegaBoosti –hanke on MTK Hämeen hanke, jossa pyritään vaikuttamaan omistajanvaihdosprosessin aloittamiseen ajoissa ja kulkemaan omistajanvaihdokseen valmistautuvien osapuolien rinnalla läpi prosessin tarjoamalla tietoa ja vertaistukea. Lisäksi hankkeessa huomioidaan omistajanvaihdokseen liittyvät pehmeämmät arvot teknisen toteutuksen rinnalla ja mietitään itsensä johtamista, stressin- sekä ajanhallinnan taitoja sekä vuorovaikutusta jatkajan, luopujan ja mahdollisten muiden perheenjäsenten kanssa. Hanke edistää omistajanvaihdosten toteutumista, niiden onnistumista sekä parantaa maatalouden julkikuvaa ja tekee maatalousyrittäjyyden pr-työtä lisäämällä yhteistyötä alan oppilaitosten ja opinto-ohjaajien kanssa.
MTK-Keski-Suomi
Ilmastonmuutokseen varautuva viljelijä 2021-2024
Hankkeessa nostetaan esille keskisuomalaisten viljelijöiden ilmastonmuutokseen varautumisen keinoja mm. webinaarien, podcastien ja case-esimerkkien avulla. Hanke toteutetaan yhteistyössä ProAgria Keski-Suomen ja K-S Maa- ja kotitalousnaisten kanssa. Julkaisemme mm. podcastia nimeltä IlmastoVIlJELIJÄ.
MTK-Pirkanmaa
Huoltovarmuus on kannattavuutta 2024-2026
Hanke tarjoaa maatiloille konkreettisia keinoja parantaa kriisinkestävyyttä ja taloudellista kannattavuutta. Hanke korostaa, että huoltovarmuus ei ole pelkästään varautumista poikkeusoloihin, vaan se on myös liiketoiminnan pitkän aikavälin kestävyyden vahvistamista.
MTK-Pohjois-Savo
Kannattavuudella jatkuvuutta 8/2024-7/2027
Hanke keskittyy alueen keskittyy maatalouden kannattavuuden parantamiseen kestävällä tavalla ja ratkoo jatkuvuusongelmaa Pohjois-Savossa. Hankkeessa haetaan keinoja tuottojen lisäämiseen ja huoltovarmuuden ylläpitämiseen,kustannusten vähentämiseen, mahdollisuuksia ja malleja kannattavuuden parantamiseen, uusia ratkaisuja rahoitukseen ja keinoja rahoituksen esteiden poistamiseen, peltojen kannattavan aktiiviviljelyn lisäämiseen, jatkajien lisäämiseen ja ratkaisuja yhteistyöverkostojen toiminnan tehostamiseen. Hanketta toteutetaan yhdessä ProAgria Itä-Suomen ja alueen maaseutupalveluiden kanssa.
MTK-Pohjois-Suomi
Tietovirta 2024-2026
Tietovirta -hanke tuottaa maatalousyrittäjille tietoa ja valmiuksia johtaa maatilaa rohkeasti muutoksissa.
NPower -hanke 2025-2028
NPower on nelivuotinen, EU:n Horisontti Eurooppa -rahoitteinen hanke. Hankkeen tavoitteena on kehittää innovatiivisia ratkaisuja typpi- ja fosforiylijäämien hallintaan ja tasapainottamiseen mm. ravinteiden kiertotaloutta edistämällä. Hankkeen neljä alueellista klusteria – Espanjassa, Belgiassa, Irlannissa ja Suomessa – varmistavat kehitettyjen ratkaisujen soveltuvuuden erilaisiin eurooppalaisiin olosuhteisiin.
MTK-Satakunta
Muutosvoimaa tulevaan 2023-2024
Hankkeen tavoitteena on tukea ja valmentaa maatalousyrittäjiä ja heidän sidosryhmiään muuttuvassa toimintaympäristössä. Lisäksi hanke tukee maatalousyrittäjien ja maatalouden näkyvyyttä.
MTK-Uusimaa
MegaBoosti 2024-2026
MegaBoosti on MTK-Uusimaan ja SLC Nylandin yhteinen hanke, joka edistää maatilojen omistajanvaihdosten toteutumista sekä niiden onnistumista. Hanke kasvattaa uusien yrittäjien osaamista, parantaa heidän hyvinvointiaan ja auttaa kasvattamaan heidän verkostojansa. Hankkeessa mietitään mm. itsensä johtamista, stressin- sekä ajanhallinnan taitoja sekä vuorovaikutusta jatkajan, luopujan ja mahdollisten muiden perheenjäsenten kanssa. Hankkeessa pyritään myös muuttamaan maatalouden julkikuvaa ja pyritään lisäämään alan kiinnostavuutta lisäämällä yhteistyötä alan oppilaitosten ja opinto-ohjaajien kanssa. Hanke on 90 % EU:n rahoittama.
MTK-Varsinais-Suomi
BreedExpo2 -hanke 2023-2025
MTK-Varsinais-Suomi ja MTK-Satakunta ovat lähteneet yhteistyössä Virolaisten ja Latvialaisten maatalouden järjestöjen kanssa jalostuseläimiin liittyvään vientihankkeeseen. Hanke rahoitetaan EU:n Interreg- ohjelmasta ja hankkeen vastuutahona on Viron maatalous- ja kauppakamari. Hankkeen pääasiallisena tavoitteena on kartoittaa ja edistää jalostuseläinaineksen ja osaamisen vientiä Turkkiin, Azerbaidzhaniin ja Uzbekistaniin. Balteilla on kokemusta eläinten viennistä myös tuon alueen kohdemaihin. Hanke on jatkoa ensimmäiselle BreedExpo hankkeelle, jossa kohdemaina olivat Ukraina, Georgia ja Kazakstan ja jossa MTK-Varsinais-Suomi oli myös mukana. Hankkeella pyritään lisäämään yhteistyötä sekä viljelijäorganisaatioiden että alan toimijoiden välille. Parhaimmillaan hankkeessa pystytään avaamaan lisämahdollisuuksia vientiin myös suomalaisille yrityksille ja karjatiloille.
Työ tekijäänsä kotouttaa -hanke 1.8.2023 - 31.12.2024
Työ tekijänsä kotouttaa -hanke ukrainalaisten ja muiden varsinaissuomalaiselle maaseudulle muuttaneiden/muuttavien ulkomaisten työntekijöiden ja perheiden kotouttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan. Toteutuksessa painopiste on konkreettisilla toimilla, joilla saadaan maaseudulle uusia työntekijöitä. Maaseututyöpaikkojen kautta luodaan polku pysyvään asumiseen maaseutukunnissa ja samalla mahdollistetaan perheiden lapsille hyvä tie suomalaiseen elämään.