MTK-Satakunnan 100-vuotishistoriikki myynnissä

 

Filosofian maisteri Marjaana Perttulan kirjoittamaa MTK-Satakunnan historiikkiä on saatavilla liiton toimistosta hintaan 30 €/kpl + mahdolliset postikulut. Tilaukset p. 020 413 3540 tai suoraan toimistolta hakemalla.

 

MTK-Satakunta 100 vuotta

 

MTK-Satakunta, n. 20 satakuntalaista maataloustuottajain yhdistystä ja MTK (Keskusliitto) perustettiin vuonna 1917.

 

Poimintoja historiamme merkkipaaluista

 

  • Perustaminen ”Venäjän vallan aikaan” ja siihen liittyvät tapahtumat. Maataloustuottajajärjestön tiivis yhteistyö suojeluskuntien ja niiden esiasteiden (järjestyskunnat ym) kanssa. Samat henkilöt perustamassa ja johtotehtävissä kummassakin organisaatiossa. Ristiriitojen nopea tasaantuminen 1920-luvun alussa.
  • Maailmansodan erityispiirteet, elintarvikepula, työvoiman riittävyys yms.
  • Yleislakko 1956, lyhyt maataloustuotteiden luovutuslakko. Myös Satakunnassa voimakasta liikehdintää.
  • MTK-Satakunta oli keskeisesti valmistelemassa Luonnonarvokauppaa, josta myöhemmin kehittyi  vapaaehtoisuuteen perustuva Metso-suojeluohjelma.
  • EU-jäsenyys 1995 oli maataloustuotannolle suuri taitekohta. Lähes kaikkien maataloustuotteiden hinnat romahtivat kerralla -  yhdessä yössä - noin puoleen.  Täysin uusi eurooppalainen maatalousjärjestelmä otettiin samalla käyttöön. Maatalous tuli arvonlisäverojärjestelmän piiriin. MTK-Satakunta oli mukana isolla panoksella viljelijöiden koulutuksessa ja selviytymisstrategian luomisessa. MTK vastusti jäsenyyttä mutta ei jäänyt juoksuhautoihin.

MTK-Satakunnan riveistä on noussut kolme maa- ja metsätalousministeriä, Toivo T. Pohjala (Harjavalta), Juha Korkeaoja (Kokemäki) ja Einari Jaakkola (Eurajoki). Edellisten lisäksi puolen tusinaa kansanedustajaa.