Back Nautatilat muuttuvassa ilmastossa: Ratkaisuja ilmastonmuutoksen haasteisiin

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Nautatilat muuttuvassa ilmastossa: Ratkaisuja ilmastonmuutoksen haasteisiin

15.11.2024

Nautatilat muuttuvassa ilmastossa –webinaari kokosi asiantuntijoita ja maatalousyrittäjiä keskustelemaan, miten ilmastonmuutos vaikuttaa suomalaisiin nautatiloihin ja millaisin keinoin haasteisiin voidaan vastata. Puhujat toivat esiin käytännön ratkaisuja muun muassa eläinten hyvinvointiin, tilojen energiatehokkuuteen ja päästöjen hallintaan liittyen. 

 

 

Ilmastonmuutokseen varautumisen positiiviset mahdollisuudet 

Webinaarin avasi Milja Ikonen ProAgria Keski-Suomesta. Hänen näkemyksensä oli rohkaiseva: vaikka ilmasto muuttuu, suomalaiset nautatilat voivat tarjota ratkaisuja sen hillitsemiseen. Nautatilojen toiminta tukee luonnon kiertokulkua ja kestävää kehitystä, ja monet ilmastotoimet ovat hyödyksi sekä tiloille että ympäristölle. Ikonen nosti esiin, että näistä toimenpiteistä voidaan saada myös taloudellista tukea. 

Muuttuva ilmasto tarkoittaa nautatilojen arjessa epävakaampia sääolosuhteita: kuivia kausia seuraavat rankkasateet, lämpimät ja kosteat olosuhteet puolestaan lisäävät riskiä esimerkiksi utaretulehduksille. Ikonen painotti, että eläinten hyvinvoinnin turvaaminen lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa vaatii toimenpiteitä, kuten tehokasta ilmanvaihtoa, laidunnuksen varjopaikkoja sekä viilennysratkaisuja tuotantorakennuksissa. 

Myös viljelypuolella ilmastonmuutos tuo mukanaan uusia haasteita. Kasvukauden olosuhteet, kasvi- ja eläintaudit sekä mahdollisesti uudet viljelykasvit ovat osa tulevaisuuden tilasuunnittelua. Lisäksi Suomessa veden saatavuus on tilojen vahvuus ja kilpailuetu kansainvälisessä vertailussa. Vesipula koettelee jo monia alueita muualla maailmassa. Vesi on kriittinen tekijä paitsi kotieläintuotannossa myös satovarmuuden ja maan kasvukunnon takaajana. 

Milja Ikosen materiaali

 

Lämpöstressin hallinta tärkeänä tuotannontekijänä 

Antti Puuri 4dBarn Oy:sta kertoi esityksessään lämpöstressin vaikutuksista nautoihin. Lämpöstressi laskee maidontuotantoa, heikentää tiinehtyvyyttä ja eläinten jalkaterveyttä sekä vastustuskykyä. Puurin mukaan lämpöstressin hallinnassa on olennaista tehokas ilmanvaihto, riittävä eläintilan viilennys sekä juomaveden ja ruokinnan huolellinen suunnittelu.  

On myös valittava viilentääkö eläintä vai navettailmaa. Navettailman viilennys kastelemalla, eikä välttämättä nautojenkaan kastelu, ei ole Suomen olosuhteisiin hyvä ratkaisu, koska se aiheuttaa lisäongelmia. Käytännön ratkaisuksi Puuri suositteli navetoiden varustamista viilennyspuhaltimilla, jotka voivat vähentää myös navettojen kuivitustarvetta. Hänen mukaansa tilat voivat vähentää eläintiheyttä kuumina kausina laiduntamalla, jolloin lämpöstressi pysyy hallinnassa. Samalla energian kulutuksen optimointi ja oikeanlaisten laitteiden valinta ovat tärkeitä kannattavuuden näkökulmasta. Vaaka puhaltimella saadaan tehokkain tulos, helikopterimallin tuuletin ei tutkimusten mukaan viilennä tarpeeksi.  

Antti Puurin esitys

Lisätietoja 4D Barnin nettisivuilta: https://4dbarn.com/fi 

 

KiertoaSuomesta.fi - Mahdollisuuksia biopohjaisille sivuvirroille 

Nora Berglund MTK:lta esitteli KiertoaSuomesta.fi-markkinapaikan, joka tarjoaa tiloille mahdollisuuksia hyötyä taloudellisesti tuottamistaan biopohjaisista sivuvirroista, samalla edistäen tilan resurssitehokkuutta. Alustalle voi listata ilmoituksia esimerkiksi lannasta, oljesta, hyödyntämättömistä nurmibiomassoista, ylijäämärehusta tai pilaantuneesta rehusta. Lisäksi palveluun voi ilmoittaa myös urakointipalveluita. Markkinapaikka auttaa löytämään uusia asiakkaita sekä yhteistyökumppaneita. 

KiertoaSuomesta.fi on ilmainen ja helppokäyttöinen. Tilat voivat rekisteröityä mukaan, luoda omia ilmoituksia ja olla osaltaan rakentamassa uutta liiketoimintaa biopohjaisten sivuvirtojen ympärille. Markkinapaikalle voi tutustua ja rekisteröityä osoitteessa www.kiertoasuomesta.fi 

Nora Berglundin esitys

 

Nautatilojen rooli hiilensidonnassa ja kiertotaloudessa 

Luonnonvarakeskuksen tutkija Maiju Pesonen toi esille näkemyksiä nautojen ilmastopäästöistä ja niiden vähentämisen keinoista. Nautojen ja nurmen välinen symbioosi tekee naudoista kiertotalouden mestareita, ja niiden rooli osana maatalouden hiilensidontaa on merkittävä. Pesosen mukaan päästöjen hallinta ei ole mustavalkoista; monia tekijöitä on otettava huomioon, ja tilan olosuhteisiin sopivat ratkaisut voivat vaihdella. 

Pesonen korosti, että nautatiloilla täytyy kiinnittää huomiota sekä eläinten hyvinvointiin että tehokkaaseen päästöjen hallintaan. Lämpimien ja kylmien kausien aikana eläinten hoito vaatii (tarkkaa) ennakointia. Eläinvalinnoissa tulisi suosia yksilöitä, joilla on ilmastokestävyyttä tukevia ominaisuuksia, kuten vähäisempi/oikea-aikainen karvanvaihto ja stressinsietokyky. Työskentelyn ajoittaminen viileämpiin vuorokaudenaikoihin, luonnollisten tai rakennettujen varjojen tarjoaminen sekä viileän veden saatavuus auttavat eläimiä selviytymään kuumissa olosuhteissa.  

Maiju Pesosen esitys 

 

Kohti entistä kestävämpää nautataloutta 

Webinaarissa korostettiin, että nautatalous on tärkeä osa kestävää maataloutta. Ilmastotoimet eivät ole vain haasteita, vaan ne voivat tarjota myös taloudellisia mahdollisuuksia ja lisätä tilojen kannattavuutta. Lämpöstressin hallinta, eläinten ruokinnan ja hyvinvoinnin optimointi sekä järkevä vedenkäyttö ovat esimerkkejä toimista, joilla voidaan samanaikaisesti parantaa tuotannon tehokkuutta ja vähentää päästöjä. 

Tilaisuuden päätti Marjaana Hassani Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista yhteenvetoon, jossa korostettiin, että kehitystyön avulla suomalainen nautatalous voi vastata ilmastonmuutoksen haasteisiin ja toimia esimerkkinä kestävästä maataloudesta. 

 

Nautatilat muuttuvassa ilmastossa -webinaarin järjesti: