Takaisin Muutosvoimaa tulevaan: Miten valmistautua tulotason muutokseen?

Ajankohtaista

Muutosvoimaa tulevaan: Miten valmistautua tulotason muutokseen?

06.02.2023

Tulotason ennakointi tässä hetkessä on erityisen vaikeaa, sillä sekä tulot että menot ovat muutoksessa. Tuotantokustannusten ja tuotannosta tulevien tulojen arviointia voi pyrkiä selvittämään joiltain osin seuraamalla futuureita, antamaan suuntaa. Uuden tukikauden vaikutuksia talouteen voi haarukoida käyttämällä avuksi Ruokaviraston julkaisemaa taulukkoa. Taulukossa on selvitetty AB- ja C- alueiden peltotukien vuoden 2023 tukisummat, jotka ovat peräisin Suomen CAP-suunnitelmasta

Tukikauden vaihdokseen liittyviä koulutuksia järjestetään pitkin kevättä. Todennäköisesti suurin osa koulutuksista pidetään maaliskuun puolenvälin jälkeen. Aikaisemminkin useissa tilaisuuksissa käsitellään tulevia muutoksia. Muun muassa Viljelijätilaisuus maan kasvukunnosta Kankaanpäässä käsittelee maan kasvukuntoa ja suorakylvöä, mutta myös CAP -kauden muutoksia. Tilaisuuteen pitää ilmoittautua 24.2. mennessä. Järjestäjänä Satotason nosto Länsi-Suomessa -hanke. Tutustu tilaisuuteen tästä linkistä. 

Muuttuvaa taloustilannetta ei kannata sivuuttaa. Ruokaviraston sivuilta löytyy taulukko, jossa on syksyn 2023 - kevään 2028 viljelijätukien tavoitteellinen maksuaikataulu. Tuet ovat vain yksi osa tuloista, mutta maksuaikataulun muutos on hyvä huomioida. Vaikka talous olisi sellaisessa tilanteessa, että siitä puhuminen tai edes talouden miettiminen ei houkuttele, olisi tärkeää kohdata asia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kun aloitat suunnittelemaan loppuvuoden taloudellista tilannetta nyt, on sinulla enemmän vaihtoehtoja edessä, kuin jos annat asian edetä esimerkiksi yli lainanlyhennyspäivien. 

Talousvaikeuksia ja tiukentunutta taloutta on esiintynyt pitkän aikaa maatalousyrittäjillä. Tällä hetkellä talousvaikeuksia selittää raju kustannusten nousu. Muista tässäkin tilanteessa rehellisyys itseä kohtaan. Onko mahdollisesti olemassa jotain, jolla tavoin pystyt kuitenkin vaikuttamaan talouteesi, vaikka monta asiaa onkin omien vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella?

Kaikki vaihtoehdot eivät sovi tai ole saatavilla kaikille. Silti on tärkeää muistaa, että aina on vaihtoehtoja, joilla pääsee eteenpäin. Aina saatavissa oleva vaihtoehto ei tunnu itselle juuri sillä hetkellä mieluisalta, vaan jokin tilanne pakottaa toimimaan vastoin omia toiveita. Kuitenkin, kun muutoksen tekemisestä on kulunut hetki aikaa, onkin taas helpompi nähdä tulevaisuudessa erilaisia mahdollisuuksia. 

Erilaiset vaihtoehdot vaikuttaa omaan talouteen ovat varmasti tulleet monelle jo tutuksi. Maksuohjelmien muutokset auttavat etenkin, kun maksuvaikeuksien syy on tilapäinen tai jos lainan lyhennyserät on alkujaan neuvoteltu liian tiukoiksi. Yksityistalouden menoja suhteessa tuloihin on tärkeä arvioida realistisesti. Yksityistalouden menot yllättävät toisinaan suuruudellaan, mutta tässä on paljon vaihtelua. Yhtenä vaihtoehtona on perusteellinen tarkastelu tuotannon osalta - mitä kannattaa kehittää, mistä karsia, mikä tuottaa, mikä ei. 

Talouden suunnitteluun kannattaa pyytää ulkopuolista apua. Omaehtoiseen talouden tilanteen kartoittamiseen voit käyttää MTK-Satakunnan Varavoimaa farmarille muutoksiin -hankkeen julkaisemaa Maatalousyrittäjän talouden ABC -opasta ja siihen liittyvää Talouden ABC -laskentapohjaa

 

Tutustu Muutosvoimaa tulevaan -hankkeen verkkosivuihin