Takaisin MTK-Satakunnan kevätkokous Raumalla

Ajankohtaista

MTK-Satakunnan kevätkokous Raumalla

19.04.2024

MTK-Satakunnan kevätkokous pidettiin Raumalla 16.4.2024. Kokouksen alkupuolella MTK:n elinvoimajohtaja Leena Kristeri piti puheen ja kommentoi tasavallan hallituksen tuoreita kehysriihen päätöksiä.

MTK:n elinvoimajohtaja Leena Kristeri.
MTK:n elinvoimajohtaja Leena Kristeri.

MTK:n elinvoimajohtaja Leena Kristeri kommentoi tuoreeltaan tasavallan hallituksen kehysriihen päätöksiä puheessaan MTK-Satakunnan kevätkokouksessa Raumalla 16.4.2024.

  • "Odotin pahempaa. Onneksi esimerkiksi ruuan arvonlisävero pysyi ennallaan. Toki hallituksen isot leikkaukset kohdistuvat meihin niin kuin kaikkiin muihinkin ihmisiin. Myös leikkaukset hallinnosta tulevat näkymään. Esimerkiksi EU-asioissa on paljon tehtävää ja resurssien täytyy riittää laadukkaaseen ennakkovaikuttamiseen sekä valmiiden asioiden toimeenpanoon", totesi Leena Kristeri.
  • "Valmistelussa on vielä kiinteistövero, jonka MTK on onnistunut torppaamaan jo neljä kertaa", hän huomautti.

 


Kevätkokouksen sihteeri Riitta Seppälä ja MTK:n elinvoimajohtaja Leena Kristeri.

 

Tarpeellisia uudistuksia

Epävarmoissa ajoissa tarvitsemme varmoja otteita. Kuluttajat luottavat suomalaiseen ruokaan ja ruuan tuottajaan, me luomme vakautta ja turvaa, Leena Kristeri sanoi.

Maatalouden kannattavuus on kuitenkin kovilla. Hallitusohjelmaan on kirjattu kannattavuuden ja kilpailukyvyn kannalta tärkeitä asioita, kuten hankintalain ja elintarvikemarkkinalain uudistus, ja jossain vaiheessa on edessä myös kilpailulain uudistaminen.

  • "Epävarmoissa ajoissa tarvitsemme varmoja otteita. Kuluttajat luottavat suomalaiseen ruokaan ja ruuan tuottajaan, me luomme vakautta ja turvaa", Leena Kristeri muistutti.

Hän antoi tunnustusta väliaikaiselle elintarvikemarkkinavaltuutetulle Ismo Tuomiselle, jolla on ollut hyvä ote asioihin. Kannattavuuden turvaamiseksi ollaan tekemässä sellaisia muutoksia, jotka ovat pysyviä ja turvaavat alkutuottajalle nykyistä huomattavasti paremman neuvotteluaseman markkinoilla.

  • "Omaisuudensuojan vahvistaminen on mainittu hallitusohjelmassa kahdeksan kertaa. Lunastuslain uudistus tulee varmasti helpottamaan montaa asiaa, mutta sähkölinjojen korvausten osalta tavoitteemme ei ole saamassa tarvittavaa kannatusta hallituksessa. Meidän tavoitteenamme on saada kaupallisten sähkölinjojen alle jääville maille vuosittaiset korvaukset, jotka perustuvat lunastajan hankkeestaan samaan hyötyyn", Leena Kristeri sanoi.

 

Vastuullinen toimija

Leena Kristeri muistutti, että MTK pyrkii olemaan uskottava ja arvostettu toimija, siltojen rakentaja.

  • "Ympäristövastuukysymyksissä olemme olleet erittäin proaktiivisia. Olemme toteuttaneet mittavan ilmastotiekartan ja viimeisenä biodiversiteettitiekartan. Parhaillaan olemme päivittämässä maatalouden ilmastotiekarttaa nykyisen ja tulevan CAP-kauden osalta, hiilimarkkinoiden osalta sekä maatalouden energia-asioiden osalta. Työ valmistuu kesäkuun loppuun mennessä. Olemme edelläkävijöitä: vastaavia tutkimustietoon perustuvia tiekarttoja ei ole tehty muissa EU jäsenmaissa toimialajärjestöjen toimesta. Olemme tiekartoissamme esittäneet myös hintalaput siitä, mitä toimet oikeasti kustantavat", totesi MTK:n elinvoimajohtaja Leena Kristeri.

MTK on myös vastikään sitoutunut maatalouden energia- ja materiaalitehokkuuden kehittämiseen, ravinteiden ja tuotantopanoksien kierrätykseen.

 

S-ryhmälle kritiikkiä

MTK-Satakunnan puheenjohtaja Otso Heikola kritisoi omassa puheenvuorossaan S-ryhmän ilmoitusta siirtyä voimakkaammin markkinoimaan ulkomaista lihaa. Perusteluna päätökselle oli lihan hinta.

  • "Halvemmalla hinnalla on kuitenkin aina syynsä. Tanskassa eläinten hyvinvoinnista ei huolehdita yhtä tiukasti kuin Suomessa. Salmonellan suhteenkaan ei ole yhtä tarkkoja. Meillä ja meiltä siis vaaditaan enemmän, ja se maksaa! Tähänkään vastuullisuuteen ei kauppa ota osaa, vaan ostaa ja myy, mistä halvimmalla saa!", Heikola jyrisi.

Kevätkokouksen puheenjohtajana toimi Jussi Kartano Raumalta ja sihteerinä Riitta Seppälä. Toiminnanjohtaja Anna-Kaisa Jaakkola esitteli viime vuoden toimintakertomuksen ja tilit, jotka hyväksyttiin.