Tillbaka Muutama huomio liittojen vaalipaneeleista

Blogi – Jäsenyys

Muutama huomio liittojen vaalipaneeleista

12.04.2019

MTK-Satakunnan ja -Pirkanmaan kevätkokouksien yhteydessä järjestettiin vaalipaneelit. Maaseudun Tulevaisuuden uutisoidessa niistä muutamaa päivää ennen vaaleja nousee niiden merkitys sellaiseksi, jota ei kenties paikalla läsnä ollut heti huomaa.

Panelistit, kuva Matti Rehula
Panelistit, kuva Matti Rehula

Toimiminen yhtä aikaa kahden MTK-liiton toiminnanjohtajana mahdollistaa sen, että näkee oman "vanhan" toimintakenttänsä lisäksi myös sen toisen. Päätimme jo varhaistalvella, että järjestämme sekä Pirkanmaalla että Satakunnassa liiton kevätkokouksen yhteydessä vaalipaneelin.  Erilliseen vaalipaneeliin on vaikea saada osallistujia.

Pohdintaa aiheutti se, että valitsemmeko panelisteiksi MTK:n jäsenet vai pyrimmekö mahdollisimman kattavaan puolue-edustukseen. Tällä kertaa päädyimme siihen, että nyt suosimme MTK:n jäsenyyttä.  Riskinä tässä oli se, että ettei mtklaisia ehdokkaita löydy kuin muutamasta puolueesta ja pääosa heitä tulee keskustapuolueesta. Valitettavasti näin kävikin.

Mielihyvin olisin nähnyt mtklaisia ehdokkaita monesta erilaisesta puolueesta. Tarinat Ranskasta kertovat, että siellä ovat viljelijät hyvin edustettuina koko puoluekentällä. Saman soisi tapahtuvan täälläkin mutta perin harvinaisia ovat esim demareiden listoilla olevat viljelijäehdokkaat.

Vain MTKlaisten mukaan ottaminen vaalipaneeliin toi toisenkin riskin. Vaarana oli poliittisen kontrastin puuttuessa saman mielisten "särmätön" paneeli, joka ei kiinnosta yhtään ketään. Ja kun tiesimme, että ehdokkaita on paljon - riski moninkertaistui.

Tämän estämiseksi otimme mukaan teknologiaa - ajatus oli se, että yleisö päätti kuka panelisteista sai lisää puheaikaa tai pääsi jatkokierroksille. Vähän ampumahiihdon sakkoringin tapaan mutta käänteisesti - kun yleisö tykkäsi - pääsi ehdokas tuomaan esille muita enemmän omia näkemyksiään. Maltillisesti, mutta pääsi kuitenkin. Käyttävissä oleva aika ei pitkiä extrakierroksia mahdollistanut.

Kaikki ehdokkaat eivät tästä pitäneet. Arvasin sen.  Kun ehdokkaat asettuvat vaalissa omine kampanjoineen todelliseen testiin ja julkiseen mittaukseen, niin ajattelin tätä kokeilla. Idean sain talvella pidetystä maa- ja metsätalousministeri Lepän CAP27 kierrokselta, joka sai vuorovaikutuksesta erittäin hyvän palautteen osallistujilta. Josko samaa vuorovaikutusta voisi kokeilla vaalipaneelissa?

Miten sitten paneelit mielestäni onnistuivat? No ei kovin hyvin, jos ajattelee yleisöä. Teknologiasta ja mielestäni hyvästä yrityksestä huolimatta en saanut keskusteluun yleisöä kiinnostavaa särmää, vaikka uskon kysymyksieni olleen ajankohtaisia ja tärkeitä. Liittojen kevätkokouksien/paneelien ajankohdat valikoituivat sellaiseksi, että niiden aikana vaalit olivat jo ovella ja ennakkoäänestys jo käytännössä päättynyt. Tällöin oli selvää myös se, että tilaisuuksissa ei ollut enää kovin paljon ääniä jaossa. Tämä myös saattoi turhauttaa ehdokkaita.

Tilanne muuttuu ehdokkaiden kannalta täysin toiseksi kun sitä tarkastelee vähän toisesta näkökulmasta. Maaseudun Tulevaisuus piti liittojen vaalipaneeleita tärkeinä ja lähetti toimittajan ja kuvaajan paikalle sekä Pirkanmaalle, että Satakuntaan. Molemmista paneeleista uutisoitiin ja isojen kuvien kera sekä lehdessä, että verkossa. Iskevimmät mielipiteet uutisoitiin ja ne nousivat jopa otsikoihin asti. Kun MaasTulli luetaan tarkasti vaalipiirin joka talossa, niin näkyvyyttä tuli ja parhaimpana mahdollisena ajankohtana. Muutama päivä ennen vaaleja.

En ole lainkaan varma siitä, että järjestämme "vain jäsenille" vaalipaneeleita jatkossa siksi särmättömiä ne olivat. Sen sijaan olen varma siitä, että niin kauan kuin Maaseudun Tulevaisuus pitää MTK-liittojen vaalipaneeleita tärkeinä, saamme niihin varmasti mukaan myös ehdokkaita. Ja näin saamme sekä jäsenkunnan, että maaseudun teemoja esille.

Lämmin kiitos Maaseudun Tulevaisuudelle sekä mukana olleille kuvaajille ja toimittajille. Ja tietysti ehdokkaille.

Ja täydennetään sen verran, että yksi merkittävä ero oli ehdokkaiden mielipiteissä eri maakuntien välillä.  Mutta siitä kenties joskus myöhemmin.

 

Visa Merikoski

toiminnanjohtaja

MTK-Pirkanmaa

Tampereen Ikurissa asuva mtklainen järjestömies, joka harrastaa kaikkinaista yksilöliikuntaa ja kiinnostunut digitalisaatiosta ja teknologiasta ylipäätään. Liiton töissä 90-luvun alusta lähtien ja pikku hiljaa MTK-liittojen virkaiältään vanhin toiminnanjohtaja. Naimisissa ja kahden aikuisen ja yhden koululaispojan isä.