EU-avustaja auttaa tukihaussa

 

EU-avustajat auttavat viljelijöitä tukihaussa. Suurimmalla osalla EU-avustajista on mahdollisten virheiden varalta vastuuvakuutus.

MTK ja maataloustuottajien liitot ovat kouluttaneet EU-avustajia vuodesta 1995. Useimmat EU-avustajat ovat itsekin viljelijöitä. He voivat veloittaa palkkionsa tunti- tai hakemusperusteisena. Yleensä palvelu on hyvin edullista ja sen hintaan sisältyy jäsenetua.

Täyttöapua haluavan kannattaa ottaa yhteyttä EU-avustajaan hyvissä ajoin ennen päähaun päättymistä. Osa EU-avustajista avustaa viljelijöitä myös tukivalvonnoissa ja tukipäätöksistä valitettaessa.

 

Vastuuvakuutus turvana

 

Maataloustuottajien yhdistyksen tai avustajan itsensä ottama vastuuvakuutus tuo turvaa sekä avustajalle että avustettavalle tuen hakijalle.

Vakuutus korvaa tuenmenetyksen, jos se on aiheutunut avustajan virheellisestä toiminnasta hakemuksia täytettäessä. Pienin korvattava vahinko on 500 euroa. Vahinko korvataan 250 euron omavastuun ylittävältä osin aina 25 000 euroon saakka.

Vakuutuksen saadakseen EU-avustajan pitää olla MTK:n jäsen ja maataloustuottajien liiton hyväksymä avustaja. EU-avustajan palveluja käyttävän kannattaa tarkistaa vakuutustilanne avustajalta tai omasta liitosta.

 

MTK-Satakunnan EU-avustajat 2024

     
Timo Sorvali, MTK-Jämijärvi
Petri Suvanto, MTK-Eura