Vaalipanelistien maankäyttökannoissa oli merkittävä ero eri maakuntien välillä - MTK-Satakunta
Blogi – Maaseudun edunvalvonta
Vaalipanelistien maankäyttökannoissa oli merkittävä ero eri maakuntien välillä
17.04.2019
MTK-Pirkanmaan ja -Satakunnan kevätkokouksien yhteydessä järjestettiin vaalipaneelit, jonka kysymykset käsittelivät viljelijöille keskeisiä ensi eduskuntakaudella ratkaistavia ongelmia. Yhdessä asiakokonaisuudessa tuli merkittävä ero. Lunastuslaki- ja MRL-väitteisiin suhtauduttiin selkeästi erilailla. Tätä haluan hivenen aukaista, sillä erityisesti Satakunnan puolella joku saattoi ihmetellä miksi näitä esille nostin.
MTK-Pirkanmaan ja -Satakunnan kevätkokouksien yhteydessä järjestettiin vaalipaneelit. Vedin ne pääosiltaan molemmat. Kuinka niissä onnistuin kerroin täällä.
Kysymykset olivat suurin piirtein samanlaiset. Jälkimmäistä paneelia yritin napakoittaa ja saada sitä siten mielenkiintoisemmaksi. Panelisteiksi oli kutsuttu tällä kertaa eduskuntavaaleissa ehdokkaana olevat MTK-yhdistyksien jäsenet. Pirkanmaalla panelisteja oli kahdeksan ja Satakunnassa kuusi.
Kysymykset käsittelivät viljelijöille keskeisiä ensi eduskuntakaudella ratkaistavia ongelmia. Panelistit pärjäsivät erinomaisesti ja osaamisen taso oli mielestäni hyvä. Yhdessä asiakokonaisuudessa tuli kuitenkin merkittävä ero. Lunastuslaki ja MRL nähtiin selkeästi erilailla. Tätä haluan hivenen aukaista, sillä erityisesti Satakunnan puolella joku saattoi ihmetellä miksi näitä esille nostin.
Kohta järjestäytyvä eduskunta saa käsiteltäväkseen sekä lunastuslain, että MRL kokonaisuudistuksen. Molemmissa kokonaisuuksissa meillä on paljon huolehdittavaa ja korjattavaa nykytilanteeseen.
Pirkanmaan panelistit suhtautuivat selkeästi penseämmin sellaiseen kuntien toimintaan, jossa kunta ostaa halvalla ns. raakamaata, jonka se kaavoituksella jalostaa ja myy eteenpäin kuntakassan täytteeksi. Uskon kuitenkin, että satakuntalaiset arvostavat omia maitaan ja omaa omaisuuttaa aivan yhtä paljon kuin pirkanmaalaisetkin. Kokemukset ja ongelmat ovat kuitenkin maakunnissa erilaiset ja se näkyi vastauksissa.
Tampereen keskusseutu kasvaa voimakkaasti ja se vaikuttaa myös rakennusmaan hintaan. Tästä arvonnoususta maanomistajat haluavat oman oikeudenmukaisen osuutensa. Tietooni on tullut runsaasti sellaisia tapauksia, jossa maanomistaja aiotaan jättää tyystin ilman kysynnän tuomaa arvonnousua. Asiaa kuvaa hyvin se, että jotkut puhuvat jopa "ansiottomasta arvonnoususta".
Käsitykseni on se, että vastaavaan suuruista arvonnousua ei Satakunnassa tapahdu. Ei ainakaan samassa mittakaavassa. Pääosa kunnista on myös ns. maalaiskuntia, jossa asiat on totuttu hoitamaan sovussa. Sama tietysti koskee pirkanmaalaisia maaseutukuntia.
Lunastuslaki tai MRL koskee varsin harvoja jäseniä, mutta niitä keitä tämä koskettaa, se koskettaa kunnolla. Taloudelliset vaikutukset voivat olla todella isoja.
Nykyinen lunastuslaki on peräisin 70-luvulta siinä on vahva taistolaisuuden henki. Tämä on välttämätöntä korjata ja saattaa maanomistajan oikeusturva nykyaikaan. Siksi panelisteilta näitä näkemyksiä tivasin.
Visa Merikoski
toiminnanjohtaja
MTK-Pirkanmaa
Tampereen Ikurissa asuva mtklainen järjestömies, joka harrastaa kaikkinaista yksilöliikuntaa ja kiinnostunut digitalisaatiosta ja teknologiasta ylipäätään. Liiton töissä 90-luvun alusta lähtien ja pikku hiljaa MTK-liittojen virkaiältään vanhin toiminnanjohtaja. Naimisissa ja kahden aikuisen ja yhden koululaispojan isä.