Muutosvoimaa tulevaan: Olki biokiertoon - MTK-Satakunta
Ajankohtaista
Muutosvoimaa tulevaan: Olki biokiertoon
05.01.2024
Oljella on monia käyttötapoja. Tällä hetkellä valtaosa oljesta silputaan takaisin peltoon. Olkea käytetään kotieläinten kuivikkeena ja karkearehuna sekä puutarhatuotannossa katteena. Olkea hyödynnetään myös kasvualustana ja energian tuotannossa. Olkea voidaan kuitenkin hyödyntää myös muilla tavoilla. Muutosvoimaa tulevaan -hanke järjesti yhteistyössä kahden hankkeen kanssa tutustumisretken Smart Chemistry Parkiin marraskuussa 2023.
Aluksi ohjelmassa kuultiin BioDemo (Business Turku-ÅA-Turun AMK), Kohti Tulevaa (MTK Varsinais-Suomi) ja Muutosvoimaa tulevaan (MTK Satakunta) -hankkeiden esittelyt ja alkusanat. BioDemo-hankkeessa demonstroidaan arvoketjuja yritysten kanssa. Kohderaaka-aineita ovat olki ja järviruoko. Raaka-aineen osalta keskitytään korjuuteknologiaan, logistiikkaan ja varastointiin. Tarkoituksena on kerätä tietoa myös potentiaalisista oljen keruualueista. Jalostuksessa tuetaan teknologian kehittymistä ja lopputuotteiden valmistajien osalta kestäviä lopputuotteita ja markkinoita. Arvoketjun toimiessa on mahdollisuus bio- ja kiertotalouteen perustuvaan kestävään teolliseen toimintaan. Olkea ja järviruokoa voidaan hyödyntää matalan tai korkean jalostusasteen tuotteena. Matalan jalostusasteen toiminta on suurelle osalle maatiloista jo tuttua, eli tuotteita käytetään esimerkiksi kasvualustana, karjan kuivikkeena tai energiakäyttöön. Korkean jalostusasteen tuotteet olivat tällä tutustumisretkellä erityisen mielenkiinnon kohteena. Näitä ovat esimerkiksi kosmetiikkatuotteet, tekstiilit, elintarvikkeet, pakkausmateriaalit ja rakennusmateriaalit.
FarmWorks Oy kertoi yhteistyötavoista, oljen keruusta ja markkinoista. FarmWorksilla on omat traktorit, paalaus ja karhoitus tapahtuu yhteistyötilan työlaitteilla. Olkea on hyvin tarjolla heidän tarpeisiinsa. Oljen oikeanlainen varastointi on edellytys oljen laadun säilymiseen. Kun olki poistetaan pellosta, viedään samalla pois kaliumia. Tämän vaikutus kasvukuntoon on kuitenkin pelättyä pienempi. Suurimman käytännön haasteen aiheuttaa kelit. On tilanteita, joissa oljet joudutaan ennustettujen sateiden vuoksi silppuamaan peltoon. Pieni sade ei laatua heikennä, mutta iso sade aiheuttaa enemmän kustannuksia pöyhinnän ja uudelleen karhoituksen vuoksi. Taloudellisesti pitää muistaa ajatella. FarmWorks maksaa paalit erilaisina palveluina tai rahana, riippuen myyjän tarpeista ja sopimuksista. Keskustelussa esiin nousi viljelykierto. Samalta lohkolta ei tarvitse kerätä joka vuosi olkia, vaan viljelykierron suunnittelussa voidaan huomioida vuosittain lohkot, joista oljet kerätään. Mikäli ravinteiden poistuminen oljen mukana huolestuttaa, on mahdollista suunnitella esimerkiksi niin, että lohkolta kerätään oljet pois joka toinen vuosi ja joka toinen vuosi silputaan peltoon. Markkinoissa on vielä paljon kasvamisen varaa – tarvitaan lisää oljen hyödyntäjiä.
Ecococon Nordic Oy Ab esitteli olkielementtirakentamista. Olkea on käytetty tuhansien vuosien ajan rakentamiseen. Kehittyneen teknologian vuoksi oljen ominaisuuksia pystytään hyödyntämään entistä paremmin. Olkielementit on muodostettu monisuuntaisen puristustekniikan avulla. Elementit rakennetaan 98-prosenttisesti luonnollisista ja uusiutuvista materiaaleista. Rakentaminen yrityksen valmistamilla olkielementeillä on nopeaa ja erilaiset arkkitehtuuriset ratkaisut ovat mahdollisia. Ecococonilla on rakennettu ympäri maailmaa, niin yksityisiä kuin julkishallinnollisia rakennuksia. Yritys on päättänyt investoida tehtaan Suomeen, sijainti ei ole vielä varmistunut. Yrityksen ideologiaan kuuluu kestävyys, jonka vuoksi olki, jota toiminnassa hyödynnetään, pyritään löytämään mahdollisimman läheltä tulevaa tehdasta.
CH-Bioforcen osalta kuultiin heidän toiminnastaan ja tavoista edistää oljen arvoketjua. CH-Bioforce jalostaa oljen selluloosaksi, hemiselluloosaksi ja ligniiniksi. Selluloosan suurin markkina on tällä hetkellä tekstiiliteollisuus. Liukenevaa selluloosaa voidaan käyttää elintarvikkeissa esimerkiksi makkaran kuorissa. Hemiselluloosaa voidaan käyttää muovin korvaajana erilaisissa pakkauksissa tai esimerkiksi kosmetiikassa antamaan sileän ja helposti levitettävän koostumuksen. Ligniiniä voidaan käyttää lukemattomin eri tavoin, se on esimerkiksi toteuttamiskelpoinen vaihtoehto muoville, siitä voi valmistaa biopohjaisia hiilikuituja tai käyttää liimana. Yrityksen pilottilaitos on toiminnassa ja heidän on tarkoitus laajentaa toimintaansa lähiaikoina. Yrityksessä on tarkoitus tehdä omaa tuotantoa ja tämän lisäksi lisensoida teknologia niin, että teknologia on käytettävissä yrityksissä, joiden tarkoitus on tuottaa biopolymeereja. Tällä hetkellä yritys käyttää syötteenä myllystä tulevia kaurankuoria, mahdollisuus oljen hyödyntämiseen prosessissa on myös olemassa. Pääsimme yrityksen tuotantotiloihin kierrokselle.
Pääsimme yritysvierailulle myös samalla alueella toimivaan Turku Distilleryyn, joka valmistaa tuotteensa lähialueen viljelijän viljasta. He valmistavat alkoholin itse. Tuotteet ovat saaneet vuosien 2022 ja 2023 aikana huikeat 11 palkintoa. https://turkudistillery.com/
Kiitos retkelle osallistuneille. Oljen markkinoilla on vielä varaa kasvaa. Arvioidaan rohkeasti uusia mahdollisuuksia, voisiko oljesta tulla jatkossa sinun maatilallasi yksi tulonlähde muiden rinnalle? Verkostoidu eri toimijoiden kanssa ja kartoita mahdollisuuksia. Esimerkiksi BioDemo -hanke voi olla sinulle hyvä yhteys.
Olki biokiertoon tapahtuma järjestettiin yhteistyössä osana BioDemo (Business Turku-ÅA-Turun AMK), Kohti Tulevaa (MTK Varsinais-Suomi) ja Muutosvoimaa tulevaan (MTK Satakunta) hankkeita. BioDemo hankkeessa demonstroidaan uuden teollisuudenalan arvoketjuja. Hankkeen tavoitteena on edesauttaa bio- ja kiertotalouden mukaisen teollisen mittakaavan yritystoiminnan kehittymistä Turun seudulla. MTK Varsinais-Suomen Kohti tulevaa -hankkeen päätavoite on tukea ja valmentaa maatalousyrittäjiä varautumaan ja reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin. MTK Satakunnan Muutosvoimaa tulevaan -hankkeen tavoitteena on tukea ja valmentaa maatalousyrittäjiä ja heidän sidosryhmiään muuttuvassa toimintaympäristössä, kehittää ja tukea maatalousyrittäjien kykyä sopeutua muutoksiin ja edistää ennakointikykyä, sekä tukea maatalousyrittäjien ja maatalouden näkyvyyttä.