Takaisin MYEL-vakuutus luo turvaa maatalousyrittäjälle

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

MYEL-vakuutus luo turvaa maatalousyrittäjälle

04.04.2025

Onnistunut omistajanvaihdos - aamukaffeet webinaari syventyi tällä kertaa MYEL-työtuloon; miten se määräytyy ja mihin kaikkeen se vaikuttaa? Aiheesta kuulijoille oli kertomassa Mela-asiamies Juha Ääri. Lue webinaarin tiivistelmä ja katso tallenne!

MYEL-vakuutus

Mela (Maatalousyrittäjien eläkelaitos) tarjoaa viljelijöille, metsänomistajille, poronhoitajille, kalastajille sekä tieteen ja taiteen apurahansaajille eläke- ja sosiaaliturvaa. Maatalousyrittäjä vakuutetaan MYEL-vakuutuksella, joka turvaa eläkkeen ja sosiaaliturvan saannin eri elämäntilanteissa. MYEL-vakuutuksen lisäksi Mela tarjoaa tapaturmaturvaa, sairauspäivärahaa, lomitusta ja muita etuja, jotka yhdessä muodostavat Mela-turvan.

 

Kenelle MYEL-vakuutus on tarkoitettu, ja onko se pakollinen?

Useimmille maatalousyrittäjille MYEL-vakuutus on pakollinen. Se on otettava, jos työmäärä ja tilan koko ylittävät pakollisen vakuuttamisen rajat. Eläketurvaa voi täydentää vapaaehtoisella MYEL-vakuutuksella, jos pakolliset ehdot eivät täyty.

Vakuutus on pakollinen, jos:

  • olet 18–68-vuotias
  • hallitset vähintään 5 MYEL-hehtaaria peltoa, puutarhaa tai metsää,
  • ja vuotuinen MYEL-työtulosi on vähintään 4 605 euroa.

Vakuutus on tarkoitettu:

  • Pää- ja sivutoimisille maatalousyrittäjille
  • Puolisoille ja muille perheenjäsenille, jotka työskentelevät tilalla
  • Eläkeläisille, jotka jatkavat työskentelyä maataloudessa
  • Yhtiöille, joilla on maatalousverotettavaa toimintaa
  • Yhtymien ja kuolinpesien osakkaille, jos vakuuttamisen edellytykset täyttyvät

Mikä on MYEL-työtulo ja miksi se on tärkeä?

MYEL-työtulo on henkilökohtainen arvio maatalousyrittäjän työpanoksen arvosta.

Sen perusteella määräytyvät muun muassa:

  • Eläkkeen suuruus
  • Mela- ja Kela-päivärahat
  • Tapaturmakorvaukset ja sairauspäiväraha
  • Vakuutusmaksut
  • Sijaisapumaksut

Tuleva eläkkeesi ja monet etuudet lasketaan MYEL-työtulostasi, siksi on tärkeää pitää tiedot ajan tasalla. On myös hyvä panna merkille, että vakuutusmaksut ovat lisäksi verovähennyskelpoisia.

 

Miten työtulo lasketaan?

Vakuutuksesi perustuvat henkilökohtaiseen MYEL-työtuloosi. Henkilökohtainen MYEL-työtulo lasketaan koko tilan työtulosta. Työtulo määritellään vastaamaan työpanoksesi arvoa, jolloin se ei ole sama asia kuin maatilayrityksesi verotettu tulo. Kun työtulosi on määritelty oikein, myös eläkkeesi ja saamasi etuudet ovat oikealla tasolla.

Tilan MYEL-Työtulo lasketaan maatilakohtaisesti ja siihen vaikuttaa viljellyn pellon pinta-ala (maatalouden työtulo), metsän pinta-ala (metsän työtulo) sekä tilan liitännäistoiminta. Jos tilalla on useampi yrittäjä, jaetaan työtulo työpanosten mukaan.

Liitännäistoimintoja ovat esimerkiksi: ​​​​​

  • konetyöt
  • puiden sahaus
  • viljan puinti ja kuivaus, tilan tuotteiden jalostus
  • mehiläishoito
  • turkistarhaus
  • kasvihuoneviljely
  • maatilamatkailu
  • polttopuiden myynti tilan ulkopuolelle.

 

Mela-turva on enemmän kuin pelkkä eläke

MYEL-vakuutus tuo mukanaan kattavan Mela-turvan, joka sisältää:

  • Vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeet
  • Mela-sairauspäivärahan
  • Työ- ja vapaa-ajan tapaturmavakuutukset (MATA)
  • Perhe-eläkkeet ja ryhmähenkivakuutukset
  • Maatalouslomituksen, jos yrittäjällä on kotieläintuotantoa

 

Metsänomistajan vakuuttaminen

Metsänhoitotyötä tekevän metsänomistajan tulee ottaa MYEL-vakuutus, jos metsäpinta-alaa on vähintään 5 MYEL-hehtaaria ja työtulo ylittää vuosittaisen rajan. Jos työskentelyn määrä on vähäinen tai olet etämetsänomistaja, voit hankkia vakuutuksen vapaaehtoisesti varmistaaksesi eläkekertymän.

 

Kuka on maatalousyrittäjä työttömyysturvalain mukaan

Yrittäjäksi katsotaan henkilö, joka päätointaan varten on maatalousyrittäjän eläkelain mukaisesti velvollinen ottamaan vakuutuksen (poikkeuksena apurahansaaja). Yrittäjäksi katsotaan myös yrityksen osaomistaja tietyin ehdoin. 

Perheenjäsen

Perheenjäseneksi katsotaan yrityksessä työskentelevän henkilön puoliso ja henkilö, joka on yrityksessä työskentelevälle henkilölle sukua suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa ja asuu henkilön kanssa samassa taloudessa.

Päätoiminen yrittäjä

Päätoimisella yrittäjällä, omistajalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen, jos työllistyy päätoimisesti. Poikkeus: työskentely päättynyt, koska henkilön työkyky alentunut pysyvästi ja olennaisesti. Esimerkiksi henkilö saanut 300 päivää sairauspäivärahaa ja työkyvyttömyyseläkehakemus hylätty.

Sivutoiminen yrittäjä

Työllistyminen yrittäjänä katsotaan sivutoimiseksi ainakin silloin, kun henkilö on ollut vähintään 6 kuukautta kyseiseen yritystoimintaan tai omaan työhön liittymättömässä kokoaikatyössä. Sivutoimisella maatalousyrittäjällä muu ansio tai maatalouden yritystoiminnasta saatava ansiotulo tai hankintatyön verollinen osuus pienentävät maksettavaa työttömyysetuutta, eli työttömyysetuus sovitellaan em. verotulojen kanssa.

Työssäoloehto

Yrittäjän työssäolo- ja jäsenyysehto on 15 kuukautta, tarkasteluaika on 48 kuukautta. Maatalousyrittäjän työssäoloehtoon liittyvä MYEL-työtulon vähimmäismäärä on 1000 €/kk (2013 taso). Summaa korotetaan palkkakertoimella. Vähimmäismäärää laskettaessa kuukausirajaa pyöristetään lähimpään euroon. Vuonna 2025 MYEL-työtulon vähimmäismäärä on 15 128 euroa.

 

Valitse MYEL-työtulosi viisaasti ja pidä tiedot ajan tasalla!

Kun MYEL-työtulo on riittävän korkea vastaavat korvaukset tulotasoa, eläketurva on riittävä (eläkettä karttuu 1,5 prosenttia ansioista) ja pahimman eli kuolemantapauksen sattuessa korvaukset turvaavat myös lesken ja lasten toimeentuloa.

On tärkeää ottaa huomioon, että muutokset maa-/metsätilasi toiminnassa ja työskentelyssäsi voivat vaikuttaa työtuloosi ja vakuutusmaksuihisi. Muutokset vakuutuksiin tehdään aina ilmoituspäivästä lähtien, eli ei koskaan takautuvasti. Tärkeää onkin ilmoittaa niistä Melaan ajoissa!

Vakuutusasioita tulisi miettiä jo hyvissä ajoin; Itsensä ja läheistensä toimeentulon turvaaminen elämän yllättävissäkin käänteissä on tärkeä panostus tulevaan. Lähimpään Mela-asiamieheen voi olla rohkeasti yhteydessä, jolloin suunnittelu käy mutkattomasti.

Melan sivuilta löytyvillä laskureilla voit laskea arvion eläkkeesi, korvaustesi ja vakuutusmaksujesi määrästä. Linkit laskureihin löydät artikkelin lopusta.

 

 

 

Muita hyödyllisiä linkkejä:

Laskurit, Mela

Mela-turvaa maatalousyrittäjälle, Mela

Maatalousyrittäjän vakuuttaminen, Mela

Mela-turvaa metsänomistajille, Mela

Metsänomistajan vakuuttaminen, Mela

Hyvä tietää -osio, Mela

Yrittäjän työttömyysetuudet, Suomi.fi