Monimuotoisuuskaistat ja niiden tuottamat ekosysteemipalvelut - MTK-Satakunta
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Monimuotoisuuskaistat ja niiden tuottamat ekosysteemipalvelut
30.10.2024
MTK-Satakunnan Muutosvoimaa tulevaan -hankkeen ja Pyhäjärvi-instituutin Biodiversiteetin tarjoamien ekosysteemipalvelujen käytön tehostaminen Satakunnan maatiloilla hankkeen yhteistyönä syntynyt Iltapäiväkaffeet viljelijöiden kanssa -webinaarisarjassa pureudutaan tunnin ajan mielenkiintoisiin aiheisiin, Teamsin välityksellä.
Iltapäiväkaffeet viljelijöiden kanssa -webinaarisarjan toiseksi viimeinen osa pidettiin 24.10.2024. Webinaarissa pureuduttiin monimuotoisuuskaistoihin ja niiden tuottamiin ekosysteemipalveluihin. Aiheeseen meidät johdatti Luonnonvarakeskuksen tutkijat Sari Himanen ja Anne Nissinen.
Webinaarissa avattiin kattavasti merkittävimpiä tuloksia Luonnonvarakeskuksen luonnonvara- ja biotalouden tutkimuksesta, joka tehtiin osana Kestävän kasvinsuojelun ja monimuotoisuuden edistäminen kasvistuotannossa -hanketta. Hankkeen tavoitteena oli tuoda käytäntöön uusia ratkaisuja ekologiseen kasvinsuojeluun ja viljely-ympäristön monimuotoisuuden lisäämiseen. Hankkeessa kehitettiin erilaisia tuholaisten tarkkailumenetelmiä ja ennustemalleja, sekä testattiin uusia menetelmiä tuholais- ja tautitorjuntaan. Hankkeen avulla edistettiin kukkivien kaistojen ja kerääjäkasvien käyttöä, joiden avulla pyrittiin lisäämään viljely-ympäristön monimuotoisuutta ja kestävyyttä.
Kaffeetuntisen aikana saimme kuulla mielenkiintoisia tutkimuksen aikana tehtyjä havaintoja muun muassa eri hyötyhyönteisten torjuntavaikutuksesta vihannesviljelyksillä, sekä moni- ja yksivuotisten kukkivien kaistojen positiivisesta vaikutuksesta hyötyhyönteisten elinolosuhteisiin ja lisääntymiseen.
Tulevaisuudessa ääri-ilmiöiden lisääntyessä ja kasvinsuojeluainevalikoiman vähentyessä, nousevat ennustemallit ja vaihtoehtoiset torjuntamenetelmät suureen arvoon.
Tulevaisuudessa ääri-ilmiöiden lisääntyessä ja kasvinsuojeluainevalikoiman vähentyessä, nousevat ennustemallit ja vaihtoehtoiset torjuntamenetelmät suureen arvoon. Tuholaisten luontaisten torjuntamenetelmien tehostaminen onkin jatkossa tärkeää. Hyötyhyönteisten elinolojen parantamisella on myös muille lajeille hyötyä. Suojaa ja ravintoa, sekä lisääntymis- ja talvehtimispaikkoja antavat yksi- ja monivuotiset kukkakaistat rikastavat monella tapaa luonnon monimuotoisuutta. Monimuotoisuutta peltomaisemaan lisäävät myös kerääjä- ja aluskasvien käyttö viljelyssä. Kasvipeitteisyyden avulla estytään myös ylimääräisiltä ravinnepäästöiltä, sekä ylläpidetään ja lisätään maan kasvukuntoa.
Vaihtoehtoisista torjuntamenetelmistä ja niiden tehosta on vielä verrattain vähän kokemusta pohjoisissa olosuhteissa. Uudet menetelmät vaativat pitkäjänteistä tutkimus- ja kehitystyötä, jotta juuri toimivimmat ratkaisut löydetään.
Lue aiheesta lisää alla olevista linkeistä!
Kukkivat kaistat ovat osa tulevaisuuden kasvinsuojelua, Luonnonvarakeskus