Takaisin Miksi suomalainen ruoka on hyvä valinta?

Ajankohtaista

Miksi suomalainen ruoka on hyvä valinta?

21.03.2024

Maatalousyrittäjän viestintä-webinaarisarja sai jatkoa, kun MTK-Satakunnan, Muutosvoimaa tulevaan-hanke järjesti Suomalainen Ruoka-tilaisuuden 19.3.2024 etätapahtumana.

 

No miksi suomalainen ruoka sitten on hyvä valinta?

 

Siihen meille antoi monta hyvää syytä MTK:n eläinlääkäri Jenni Kiilholma, joka johdatti meidät syvemmälle aiheeseen. Jennin esitys oli silmiä avaava; meille suomalaisille monikin asia on niin itsestäänselvyys, ettei tule edes ajateltua, kuinka moni asia on paljon paremmin kuin monessa muussa maassa. Olikin virkistävää kuulla, kuinka muualla maailmassa ihmetellään, miten me täällä Suomessa tuotamme ruokaa.

 

Muutamia tärkeitä nostoja tilaisuuden esityksestä:

  • Suomalainen ruoka on erityislaatuista, jonka makua ja luonnetta valoisa kesä sekä kylmä talvi jalostavat. Puhdas ilma ja maaperä tuottavat laadukasta satoa.
  • Kylmät talvet vähentävät kasvi- ja eläintautien riskiä, jolloin kasvinsuojeluaineiden käyttö on hehtaaria kohden Euroopan matalampia.
  • Tuotamme turvallista ja terveellistä ruokaa tiukkojen laatuvaatimusten mukaisesti. Tuottajiemme osaaminen ja koulutus on maailman kärkiluokkaa.
  • Kotimaamme eläintuotanto on maailman kärkiluokkaa, täällä eläimillä on hyvät oltavat ja tuottajat sitoutuvat hoitamaan niitä paremmin, kuin laissa määrätään.
  • Lihanaudat kasvavat nurmirehulla ja kotimaisella valkuaisella ulkolaisen soijan sijaan. Kasvuhormonien käyttö on eläimillä myös kiellettyä.
  • Suomessa ei typistetä sikojen häntiä, niin kuin monessa muussa maassa. Saparoiden typistyskielto onkin herättänyt ihmetystä muualla maailmassa; Eihän hännällisiä sikoja voi kasvattaa missään, vai voiko? No kyllä voi, sillä Suomessa possut saavat heilutella onnellisina saparoitaan nyt ja aina.
  • Antibiootteja ei Suomessa jaeta eläimille ennaltaehkäisevästi vain ainoastaan eläinlääkärin määräyksestä, tarpeen niin vaatiessa.
  • Tuotantobroilerit ovat olleet täysin antibioottivapaita vuodesta jo 2009 lähtien
  • Juomakelpoisen veden riittävyys ja puhtaus ei ole joka maassa itsestäänselvyys. Suomessa me voimme juoda vettä suoraan hanasta ja samaa vettä me käytämme kaikissa elintarviketuotannon vaiheissa. Runsaat ja laadukkaat makeanveden varantomme, sekä niiden kestävä käyttö onkin yksi Suomen suurimmista voimavaroista.

 

Tässä vain muutama esimerkki, mitä asioita Jenni toi esityksessään esiin siitä, mikä Suomalaisessa ruoantuotannossa on hyvää ja miksi sitä täällä pohjoisimmassa maatalousmaassa kannattaa tuottaa. Nämä asiat ovat monesti meille arkipäivää, tähän maahan olemme syntyneet ja näihin asioihin tottuneet. Välillä olisikin hyvä hiljentyä pohtimaan asiaa kuplan ulkopuolelta ja miettiä, mikä rikkaus oma kotimainen ruoantuotantomme onkaan.

 

Katso Jenni Kiilholman koko esitys alla olevalta videolta: