Takaisin Viis kelirikosta. Linjarakentaminen jatkuu pelloilla.

Uutinen – Maaseudun edunvalvonta

Viis kelirikosta. Linjarakentaminen jatkuu pelloilla.

28.03.2024

Kuvassa Huittislaisen Matias Kuisman syysvehnäpelto. Kasvusto on tuhoutunut ja pellon rakenne rikottu. Viljelyominaisuuksien palautumiseen tulee menemään useampi vuosi.
Kuvassa Huittislaisen Matias Kuisman syysvehnäpelto. Kasvusto on tuhoutunut ja pellon rakenne rikottu. Viljelyominaisuuksien palautumiseen tulee menemään useampi vuosi.

Fingrid rakennuttaa uutta 400 + 100 kV linjaa Huittinen-Forssa välille. Pääurakoitsijana toimii Elektromontaj S.A. Linjarakentamiset jatkuvat Huittisissa, vaikka kelirikkoaika on pahimmillaan. Voimajohtojen rakentaminen on aloitettu 2023 marraskuussa.

Talvi oli hyvää aikaa ja paljon on saatu tehtyä. Pyrkimys on se, että hankkeen etenemisen vaatimissa rajoissa kelirikkovaurioita vältetään. Töitä pyritään painottamaan talvikauteen, kommentoi rakentamispäällikkö Keijo Välimaa Fingridiltä.

Kun projektin toteuttajat ovat keskustelleet viljelijöiden kanssa linjatöistä, on esiin noussut kelirikko. Mielikuvat ovat sellaiset, että vastaukseksi kelirikkopuheesta on ollut, että kelirikkovaurioita vältetään. Kysyimme Keijo Välimaalta, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.

Töiden täytyy edetä jatkuvasti ja työt etenee kuin juna. Tämä on pääsääntö.

Toisin sanoen siis kelirikkovaurioiden välttämistä ei tällä hetkellä konkreettisella tasolla huomioida. Kevät tulee ja työt etenee. Maanomistajia Keijo Välimaa kehottaa ottamaan yhteyttä OHL Services Oy:n Jaakko Marttilaan pikimmiten, kun työryhmä on tontilta poistunut, mikäli vaurioita on tullut. Alue katselmoidaan yhdessä maanomistajan kanssa. Korvaustavoista ja määristä sovitaan tapauskohtaisesti.

Kelirikkojen aiheuttamien vaurioiden vaikutuksia viljelijöille ei ymmärretä kokonaisuudessa. Jatkamme vaikuttamista asiassa. MTK-Satakunta pyytää jäseniään ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä. Kelirikon vaikutukset eivät ole vain yhden vuoden asia, vaan vaikutukset satotasoon ja viljelyominaisuuksiin kestää usein vuosia.

Huittinen-Forssa hankkeeseen liittyviä yhteystietoja löytyy Fingridin verkkosivuilta. Pääset sivuille tästä linkistä.Virve Hindström

Asiantuntija.

Sosiaaliasiat, maankäyttö-, ympäristö- ja vesienhoito. FARMRes-projekti, Muutosvoimaa Tulevaan -hanke

050 350 2599