Takaisin Koronavirusepidemiaan varautuminen (13.3.2020)

Ajankohtaista

Koronavirusepidemiaan varautuminen (13.3.2020)

13.03.2020

Alla suosituksia maatilojen varautumisesta koronavirukseen sekä vastauksia jo aiheesta esitettyihin kysymyksiin. Mikäli et löytänyt tekstistä vastausta omaa mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, niin voit laittaa sen osoitteeseen viestinta@mtk.fi

Suosituksia maatilojen varautumiseksi
 

Maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3. ja on varsin todennäköistä, että tilanne uhkaa muodostua epidemiaksi lähiaikoina myös Suomessa. Terveydenhuollon ja elintarvikehuollon jatkuvuuden varmistaminen ovat tärkeitä yhteiskunnan toimivuuden kannalta.  
 
Kehotamme maatilayrityksiä seuraamaan viranomaisviestintää aktiivisesti ja toimimaan suositusten ja määräysten mukaisesti. Erityisesti sosiaalisessa mediassa liikkuu viestejä, joiden todenperäisyydestä ei ole tietoa.  
 
Tässä vaiheessa keskeistä on välttää tartuntariskiä. Virus ei leviä elävien eläinten eikä elintarvikkeiden välityksellä, vaan ihmisestä toiseen. Taudin estotoimenpiteet kohdistuvat ihmisiin.  
Eläinten terveyden ja hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää kaikissa tilanteissa. Kotieläintilalla tulee lomitusjärjestelmän lisäksi osana maatilan riskienhallintasuunnitelmaa olla varahenkilöt, jotka vastaavat eläinten hoidosta siinä tilanteessa, jossa yrittäjät eivät voi sitä tehdä esim. koronaviruksen vuoksi, eikä lomituspalveluja ole saatavilla.  
 
Tautiin sairastuneiden oireita ovat olleet muun muassa kuume, yskä ja hengenahdistus. Tietoa taudista on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla www.thl.fi  Mikäli epäilet saaneesi tartunnan ota yhteyttä työterveyshuoltoon tai terveyskeskukseen.
 
Yritysmaailmassa yleisesti käyttöön otettuja, viranomaisten suosittamia sekä omaehtoisia toimenpiteitä viruksen leviämisen estämiseksi ja jotka soveltuvat maatilojen käyttöön ovat muun muassa:  
• Käsi-, aivastus- ja yskimishygienian merkityksen korostaminen  
• Yrittäjien, työntekijöiden ja välttämättömien vierailijoiden vaatimustasojen mukaiset suojavälineet ja -vaatteet
• Kättelykiellot  
• Sairauspoissaolojen ilmoittamiskäytäntöjen tarkistus  
• Ulkomaan matkustamisen kieltäminen kokonaan  
• Riskialueilta saapuvien työntekijöiden estäminen saapumasta yritykseen (omaehtoinen kotikaranteeni)  
• Ei-välttämättömien vierailuiden ja matkustamisen välttäminen  
• Vieraiden vastaanottamisen rajoittaminen, henkilökontaktien välttäminen   
• Tavaratoimituksissa ja -noudoissa minimoidaan kuljettajien kontaktit yrityksen omaan henkilöstöön. Erityishuomiota kiinnitetään riskialueilta tuleviin kuormiin.   
• Toimintatapojen muokkaaminen tuotteiden turvallisen kotiinkuljetuksen varmistamiseksi (verkkokauppa ja muut kotiinkuljetukset)  

 

Koronan vaikutus jäsentemme elinkeinotoimintaan


Kokoamme tälle sivulle keskeistä korona-tietoa jäsentemme edustamiin elinkeinoihin liittyen.

Maailmalla nopeasti leviävä koronavirustartunta COVID-19 ei nykytiedon mukaan tartu tuotantoeläimiin, eikä leviä elintarvikkeiden välityksellä. Suurin riski eläintuotannolle onkin nyt tuottajan sairastumisesta tai lähipiirissä ilmenneestä tartunnasta johtuvan karanteenin aiheuttama työvoimapula. Eläinten hoidosta ja hyvinvoinnista on huolehdittava kaikissa tilanteissa.

ETT:n ohje koronavirustartunnan varalta tuotantoeläintiloille

Korona-virus huolestuttaa myös maatilallisten joukossa erityisesti kotieläintiloilla, joista olemme saaneet runsaasti kysymyksiä siitä, miten tulee toimia jos koronavirus sattuisi tilalliseen tai työntekijään tarttumaan. Olemme koonneet muutamia kysymyksiä alle. Jos jokin asia askarruttaa sinua ja et löydä siihen vastausta alta, niin lähetä meille kysymys sähkäpostitse osoitteeseen viestinta@mtk.fi . Vastaamme sinulle henkilökohtaisesti ja lisäämme vastauksen luvallasi alle myös muiden nähtäväksi.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

COVID-19 on ihmisten koronavirustauti, joka tarttuu ensisijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta – mm. kuinka koronavirukselta voi suojautua ja miten toimia, jos epäilee tartuntaa – löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta. THL seuraa kansallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä.

Koronavirus huolestuttaa myös maatilallisten joukossa erityisesti kotieläintiloilla, joista olemme saaneet runsaasti kysymyksiä siitä, miten tulee toimia, jos korona-virus sattuisi tilalliseen tai työntekijään tarttumaan.


Kysymys: Olen kotieläintilallinen, mitä teen jos sairastun koronaan ja joutuu karanteeniin? Voiko tilalle tulla lomittaja?  

Vaikka ihmiset olisivat karanteenissa, niin eläimet eivät ole. Joten maito haetaan normaalisti ja lomittaja voi tulla tilalle normaalisti. Myös teuraseläimet noudetaan.
 

Kysymys: Entä jos lomituspalveluita ei ole saatavilla ja olen itse karanteenissa, miten voin varmistua, että kotieläimeni saavat asianmukaista hoitoa?

Kotieläintilalla tulee olla lomitusjärjestelmän lisäksi osana riskienhallintasuunnitelmaa varahenkilöt, jotka vastaavat eläinten hoidosta siinä tilanteessa, jos yrittäjät eivät voi sitä esim. Korona-viruksen vuoksi tehdä, eikä lomituspalveluja ole saatavilla. Jos tällaista varasuunnitelmaa ei vielä ole, nyt on aika se tehdä.

Lomitusjärjestelmä on tilan yrittäjien sairastumisen varalta - työntekijöiden sairastumisen vuoksi tarvittava korvaavan työvoiman saamiseksi kannattaa varautua ja valmistautua. Nyt on hyvä hetki mm. Laatia lomittamiseen kirjallista ohjeistusta, jos et esimerkiksi karanteenin vuoksi voi olla lomittajan kanssa kontaktissa.

Voit kuitenkin mennä karanteenissakin hoitamaan eläimiä (eläimet eivät ole karanteenissa), jollei tilalla ole oman perheen lisäksi työntekijöitä samassa kotieläinrakennuksessa työskentelemässä. Sairaana ei tulisi mennä kotieläintiloihin.  

Jos sairastut

Sijaisapua voi saada 7 päivää ilman lääkärintodistusta, 20 pv lääkärintodistuksella, ja tämän jälkeen lomatoimi tarvitsee myönteisen sairauspäivärahapäätöksen sijaisavun myöntämiseen (voi antaa ehdollisella päätöksellä, kun päiväraha-asiaa käsitellään Kelassa)

Sijaisapumaksu ja sairauspäiväraha perustuvat MYEL-työtuloon

Jos joudut karanteeniin, mutta et ole itse sairas

Voit saada lomitusta (tuettua maksullista lomitusta (120h)) ja karanteenimääräyksen perusteella tartuntatautilain mukaista päivärahaa, päivärahaa haetaan...  ja määräytyy MYEL-työtulon perusteella

Voiko lomittaja kieltäytyä menemästä tilanväen koronavirustartunnan vuoksi tilalle?

Lomatoimi ei ole lain mukaan velvollinen järjestämään lomitusta jos tilan olosuhteet eivät täytä työturvallisuudelle asetettuja vaatimuksia, joten tartuntariskiin vedoten tälläinen tilanne voi kotieläintilalla syntyä ettei lomatoimi pysty lomittajaa tarjoamaan

 

Kysymys: Minulla on hevostalli, jossa käy paljon harrastajia ratsastustunneilla? Tuleeko minun keskeyttää ratsastuskoulu toiminta tai muu toiminta, jossa käy tallin ulkopuolisia henkilöitä?  Miten tulee toimia muiden hevosenomistajien, ratsastajien, kengittäjien, eläinlääkäreiden yms kanssa? Talleilla liikkuu lähtökohtaisesti enemmän tilan “ulkopuolisia” henkilöitä kuin muilla kotieläintiloilla?

Tallitoiminta voi jatkua näillä näkymin normaalisti, mutta asiakkaille ja henkilökunnalle tulisi antaa ohjeet, että tallille ei tulla missään tapauksessa sairaana, käsihygieniasta tulee huolehtia tehostetusti, jne. Lisäksi yhteisten tilojen siivousta kannattaa tehostaa. Mennään siis yleisten THL:n antamien taudin leviämistä estävien ohjeiden mukaan.

 

Kysymys: Vaikuttaako tilallisen tai tilan työn tekijän koronatartunta jollain tavalla eläinten tai maidon noutoon?  

Ei vaikuta. Virus ei tartu elintarvikevälitteisesti nykytiedon perusteella. Ruokavirasto ohjeistaa eläinten ja eläinperäisten tuotteiden liikkumisesta, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi.

Jos tilalla on todettu tautitapaus tai tilan väki on korona-karanteenissa, ilmoittakaa siitä aina meijeriin, jotta maitoauton kuljettaja osaa toimia oikein. Myös jos teuraita tai välitysvasikoita on lähdössä tilalta, olkaa aina yhteydessä teurastamoon. Teurastamot ohjeistavat eläinten kuljettajat, niin että kontakteja ihmisten välillä on mahdollisimman vähän.

Teurastamot ja leikkaamot ovat varautuneet häiriötilanteisiin hyvin.
 

Kysymys: Lomittaja on lähdössä italiaan ensi viikolla ja pitäisi sieltä tultuaan jatkaa suoraan töitä meillä. Voinko vaatia, että lomittajani vaihdetaan johonkin toiseen henkilöön?

Tämä pitää varmistaa lomatoimistosta. Mela on ohjeistanut lomituspalveluita liittyen lomitukseen ja koronavirukseen.    


Kysymys: Miten ennaltaehkäisen koronaviruksen leviämistä omalla toiminnallani?

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta – mm. kuinka koronavirukselta voi suojautua ja miten toimia, jos epäilee tartuntaa – löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta. THL seuraa kansallista ja kansainvälistä tilannetta ja antaa ohjeita tartuntojen ehkäisyssä.

 

Kysymys: Tarvikemyymälästä on hengityssuojaimet loppu ja työntekijäni tarvitsevat niitä päivittäisten työtehtäviensä parissa pölyaltistumiselta suojautumiseen, mitä teen?

Mikäli kertakäyttöiset suojaimet loppuvat, on aina parempi vaihtoehto suojautua puolinaamarilla tai tarvittaessa jopa puhallinsuojaimella. Näitä voi suositella joka tapauksessa useimmille maatiloille hankittavaksi, torjumaan altistumista erilaisille pölyille (pienhiukkaset, homeet, virukset, kryptosporidioosia aiheuttava alkueläin, jne.) ja kaasuille ihan normaalin työn aikana.


Kysymys: Voiko kotieläimeni tai lemmikkini olla koronaviruksen kantaja?

Lemmikkien ei tiedetä sairastuneen COVID-19 koronavirukseen. Hong Kongissa on todettu sairastuneen henkilön koiralta otetuissa näytteissä COVID-19 virusta, mutta koiralla ei ollut sairauteen viittaavia oireita. Ruokavirasto seuraa tilannetta eläinten osalta ja tiedottaa lisää.
 

Kysymys: Minulla on paljon ulkomaisia työntekijöitä, jotka ovat joutuneet jäämään kotimaahansa karanteeniin. Mistä saan työntekijöitä korjaamaan satoa?


Vastaus työn alla.
 

Kysymys: Jos joutuu karanteeniin, niin saako tehdä kevättyöt tai muut maatilan työt traktorilla eli lasketaanko maataloustyöt karanteenin piiriin siitäkin huolimatta, että niiden parissa ei välttämättä ole kontaktissa tilan ulkopuolisiin henkilöihin?

Jos on altistunut muttei sairas, niin voi lähteä peltotöihin ja navettaan ihan normaalisti. Se on tärkeintä, että sairaana ei riskeeraa itseänsä ja muita, eli ei tartuta muita vaan toimii ohjeiden mukaan.
 

Kysymys: Korvaako vakuutus lomituskustannukset, jos minut määrätään karanteeniin enkä pääse hoitamaan karjaa?

Tämä tulee selvittää omasta vakuutusyhtiöstä.

Tässä LähiTapiolasta saatua tietoa: 

”Kantrin ja Agroon liittyvästä laajasta henkilökeskeytysvakuutuksesta on mahdollista saada korvausta, jos nimetty henkilö sairastuu koronaan.  Silloin voi palkata lomittajan.  Pelkkään karanteeniin joutuminen ilman sairastumista ei voida maksaa korvausta. Farmissa on pelkkä suppea henkilökeskeytysvakuutus, joka korvaa tapaturmasta johtuvat vahingot.”