Takaisin BreedExpo2-hanke Azerbaidzhanissa toukokuussa 2024

Artikkeli – Kansainvälinen toiminta

BreedExpo2-hanke Azerbaidzhanissa toukokuussa 2024

20.06.2024

BreedExpo-hankkeella oli osasto 15.5.-17.5.2024 suuressa Caspian Agro -maatalousnäyttelyssä Bakussa Azerbaidzhanissa.

Näyttelyssä esiteltiin Viron, Latvian ja Suomen eläintuotantoa ja kartoitettiin uusia mahdollisuuksia Azerbaidzhanin markkinoilla. Azerbaidzhanissa öljy ja maakaasu ovat suurin tulonlähde ja ne muodostavat lähes 60 % maan BKT:stä.  Öljytulot ovatkin tuoneet maahan ja erityisesti Bakun alueelle paljon vaurautta. Lähes 50 % Azerbaidzhanin väestöstä asuu maaseudulla ja 36 % työvoimasta toimii elintarvikealalla.  Maatilat ovat pääosin kooltaan  vain 1-3 hehtaarin pientiloja , joissa on pieni määrä eläimiä. 


Valtion tavoitteena on panostaa merkittävästi maaseudun, maatalouden ja ruoantuotannon kehittämiseen ja maassa onkin saavutettu merkittävää tuotannon kasvua.  Maassa on käynnissä ohjelma, jossa rakennetaan suuria nykyaikaisia maatiloja. Valtio tukee mm. jalostuseläinten hankintaa ja keinosiemennystä pyritään edistämään. Jalostuseläinten tuonti on lisääntynyt viime vuosina voimakkaasti valtion 60 % investointituen vuoksi, lypsyrotuisia hiehoja tuodaan mm. Itävallasta, Saksasta ja Virosta.


Caspian Agro näyttely oli neljässä suuressa hallissa sekä hallien ulkopuolella oli esillä maatalouskoneita.  Näyttelyssä oli laajasti esillä maataloutta sekä elintarvikealan yrityksiä Euroopasta, Keski-Aasiasta, Valko-Venäjältä ja  Venäjältä.  Suomalaisia tuotteitakin näkyi; ainakin Valtra, Sampo Rosenlew, Kekkilä ja Agronic olivat esillä näyttelyssä. BreedExpon osastolla oli Suomesta mukana Johannes Hyrsky Fabasta, maidontuottaja Mika Kavander , Tanja Renkus MTK-Varsinais-Suomesta ja Antero Kaappa MTK-Satakunnasta. VikingGeneticsin paikallinen edustaja vei meidät myös vierailulle  isolle lypsykarjatilalle, jossa oli tilaa 2500 lypsylehmälle. Tällä hetkellä tilalla oli n. 700 lehmää, pääosin eläimet oli tuotu Itävallasta.

Lue lisää Caspian Agro-näyttelystä: https://caspianagro.az/


Osastollamme vieraili mm. Latvian Bakun suurlähettiläs Edgar Skuja.