Takaisin VAIKUTTAMISTA KUNTATASOLTA AINA BRYSSELIIN SAAKKA

Blogi – Jäsenyys

VAIKUTTAMISTA KUNTATASOLTA AINA BRYSSELIIN SAAKKA

14.03.2023

Vaikuttaja valmennettavat tustumassa COPA COGECAan. Anne edessä viides vasemmalta.
Vaikuttaja valmennettavat tustumassa COPA COGECAan. Anne edessä viides vasemmalta.

Miksi MTKn jäsenyys kannattaa?

Meillä maa- ja metsätalousyrittäjillä on valtakunnallinen järjestö, jota monesti kritisoidaan.

Nousee esille kysymyksiä; miksi MTK ei tee mitään tai olisi voinut tehdä sen ja tämän asian paremmin.

Vaikuttamisessa ja tekemisessä joudutaan usein kuitenkin etenemään pienin askelin ja monesta eri tulokulmasta. Järjestöllämme on tässä kuitenkin vahvuutena yhdistystasolta, jotka siis toimivat kunnissa, liittotasolle, jotka toimivat maakunnissa, valtakunnantasolle toimiva Keskusjärjestö, jolla on omatoimisto myös Brysselissä, EU päätösten ytimessä.

Yhdistys ja erityisesti liittotasolla seurataan vahvasti maakunnissa tapahtuvia toimia; mm kaavoitusta, ympäristöasioita, sähkölinjojen kulkureittejä, tulva-asioita sekä maatalouden että metsätalouden vinkkelistä. Kaikkiin näihin asioihin on asiantuntijat vastaamassa lausuntopyyntöihin. Tämä toimii vuorovaikutteisena kanavana yhdistyksistä liittoon ja liitosta yhdistyksiin. Valtakunnallisesti, jokaisella tuotannonalalla on sektorikohtaiset verkostot, joihin valitaan henkilöitä yhdistyksistä liittojen esitysten mukaan.

MTKn kautta on on saatavilla mm.  erilaisia sopimusmalleja, neuvontaa esimerkiksi vero- ja lakiasioissa, koulutusta sekä unohtamatta edunvalvontaa EU:n maatalous ja metsäpolitiikan osalta. Lisäksi MTK tekee kuluttajatyötä kotimaisen ruuan menekin edistämisessä ja ruokakasvatuksessa oppilaitoksissa.

Nämä kaikki mainitsemani asiat toimivat ehkä osin näkymättömissä viljelijöille ja metsänomistajille saati tavalliselle kuluttajalle. Siksi olisi ensiarvoisen tärkeää, että sinä viljelijä, metsänomistaja, maatalousyrittäjä olet mukana järjestömme toiminnassa. Yhteistyöllä ja yhteisvoimin saamme enemmän aikaan. Rohkaisen sinua ottamaan yhteyttä ensiksi paikalliseen yhdistykseen, jotta pääset toimintaan mukaan. Tarvitsemme joukkoomme, myös sellaisia ”vaikuttajia”/ taustahenkilöitä, jotka aktivoituvat lähinnä kertomaan miltä oman tilan/tuotantosuunnan tilanne näyttää tai mitkä asiat alueella puhuttavat. Tällöin saisimme kanavoitua asioita järjestössä eteenpäin ja tämä toisi työntekijöille sekä luottamushenkilöille vahvaa selkänojaa.

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi jäsenyydellä ja toiminnalla pääset mukaan joukkoon, joka toimii "samassa veneessä" eli sosiaalistakin pääomaa tarttuu matkalla mukaan

Helmi-maaliskuussa 2023

Vaikuttaja valmennettava Anne Kangasvuori-Hosike, Huittinen